EU POKUŠAVA POMOĆI

ITALIJA ODBILA PRIHVATITI MIGRANTE S HUMANITARNOG BRODA AQUARIUS Salvini na Twitteru poručio: 'Mogu ići gdje god žele, ali ne i u Italiju'

 Guglielmo Mangiapane / REUTERS

Humanitarni brod Aquarius, koji je prošlog tjedna u vodama Libije spasio 141 migranta, nema dopuštenje za pristanak u talijanske luke, poručio je u ponedjeljak Rim i pozvao Europsku uniju i Veliku Britaniju da se pobrinu za njih.

Brod Aquarius, kojim upravljaju francusko njemačka dobrotvorna udruga SOS Mediteran i Liječnici bez granica (MSF), spasio je migrante u dvije odvojene operacije i sada se nalazi u međunarodnim vodama između Italije i Malte.

Humanitarni brod Aquarius proveo je devet dana na moru u lipnju pošto ih je nova talijanska populistička vlada prozvala taksi službom i optužila za pomaganje krijumčarima ljudi.

"Mogu ići gdje god žele, ali ne i u Italiju", napisao je talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini na svom profil Twittera i pritom naveo Francusku, Njemačku, Veliku Britaniju i Maltu kao destinacije.

Salvini je dodao da je potrebno zaustaviti trgovinu ljudima i njihovim pomagačima, uz hashtagove #zatvoreneluke i #otvorenasrca.

Glasnogovornik Europske komisije, kojega je kontaktirao Reuters, rekao je da Bruxelles razgovara s nekoliko članica Europske unije i pokušava riješiti incident s Aquariusom.

I malteški koordinacijski centar za spašavanje odbio je prihvatiti brod u subotu, dok glasnogovornik malteške vlade u ponedjeljak nije bio dostupan za komentar.

Većina humanitarnih brodova više ne obilazi obalu Libije zbog pritisaka Malte i Italije, u koju je pristiglo više od 650 tisuća migranata od 2014. godine. No i dalje je otvoren prostor krijumčarima ljudi. Samo je u lipnju i srpnju u blizini Libije poginulo 720 ljudi, u vrijeme kada je zabilježena odsutnost većine humanitarnih brodova, procjenjuju iz međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava Amnesty Internationala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:24