NACISTIČKI ZLOČINAC

ITALIJA ŠALJE PRIEBKEOVO TIJELO U NJEMAČKU? Lijes s njegovim tijelom prevezen u rimsku zračnu luku

Talijanski antifašisti i stanovnici mjesta Albano Laziale u okolici Rima prosvjedom su u utorak dočekali lijes s tijelom osuđenog nacističkog zločinca Ericha Priebkea koji je, unatoč nastojanjima gradonačelnika da to spriječi, dopremljen u to mjesto na privatni vjerski obred u institutu bratstva Svetog Pija X.
 AFP

ZAGREB - Italija će izgleda tijelo nacističkog ratnog zločinca Erich Priebkea poslati u Njemačku, javlja u srijedu agencija Ansa.

Lijes s njegovim tijelom je tijekom noći prevezen u rimsku zračnu luku pošto se Priebkeov prijatelj i odvjetnik Paolo Giachini odrekao svog prava na pripremu ukopa.

"Planiramo danas riješiti ovu situaciju. U kontaktima smo s Njemačkom", kazao je rimski prefekt Giuseppe Pecoraro novinarima.

Talijanski antifašisti i stanovnici mjesta Albano Laziale u okolici Rima prosvjedom su u utorak dočekali lijes s tijelom osuđenog nacističkog zločinca Ericha Priebkea koji je, unatoč nastojanjima gradonačelnika da to spriječi, dopremljen u to mjesto na privatni vjerski obred u institutu bratstva Svetog Pija X.

Bivši časnik SS-a Erich Priebke umro je prošlog petka u kućnom pritvoru u Rimu u 101. godini. U Rimu je služio kaznu doživotnog zatvora zbog sudjelovanja u pokolju 335 civila 1944. godine u Ardeatinskim jamama blizu Rima.

Skupine prosvjednika su povicima "Ubojica!" pokušale doprijeti do pogrebnih kola na putu do instituta kojeg vode Lefebvristi, krajnje konzervativna katolička organizacija čiji su neki pripadnici i ranije izazivali proturječja istupima u vezi holokausta.

"Morali smo otkazati pogreb jučer zbog rizika od sukoba", kazao je Pecoraro.

Osim antifašista u Albano Laziale jučer je stigla i skupina neonacista pa je između dviju skupina došlo do sukoba i nabacivanja kamenjem. Najmanje su dvije osobe uhićene.

Albano Laziale nalazi se 20 kilometara od mjesta Priebekova zločina, a među žrtvama pokolja, što ga je Hitler naredio kao odmazdu za atentat u Rimu u kojemu su ubijena 33 policajca pripadnika SS-a po sistemu deset za jednoga.

Agencije javljaju da je Vatikan prije toga zabranio da bilo koja crkva na području Rima organizira Priebkeov pogreb, što je potez bez presedana.

Priebke je želio da ga se pokopa pokraj njegove supruge u Argentini, ali su tamošnje vlasti odbile primiti njegovo tijelo. Židovske skupine i obitelji žrtava Ardeatinskih jama tražile su da se njegovo tijelo kremira, a pepeo prospe bez traga.

Tema Priebkeova ukopa posebno je osjetljiva jer je 16. listopada 70. godišnjica prikupljanja Židova iz rimskog geta i njihovo slanje u logore. Od oko tisuću tada prikupljenih Židova vratilo ih se samo 16.

Rimski gradonačelnik Ignazio Marino kazao je u srijedu, uoči komemoracije u sinagogi u nekadašnjem getu, da Rim ne može dopustiti pogreb čovjeka koji je aktivno sudjelovao u pokolju 335 ljudi, pucajući im u potiljak.

Pokolj 335 muškarca i dječaka, među kojima je bilo 75 Židova, kod Ardeatinskih jama jedan je od najtežih ratnih zločina počinjenih na području Italije u Drugom svjetskom ratu.

Priebke, kojega je 1994. godine našao novinar kako uživa u mirovini nakon što je otvoreno radio kao učitelj u Argentini, izručen je Italiji 1995., a 1998. je osuđen na doživotni zatvor. Zbog zdravstevnih razloga 2003. godine pušten je u kućni pritvor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 07:23