COVID-19

ITALIJA UVELA NOVE, DRASTIČNE MJERE Zatvaraju sve osim trgovina s najosnovnijim potrepštinama i ljekarni, premijer: 'Ovo je najvažniji korak'

 
Giuseppe Conte
 Facebook

Talijanski premijer Giuseppe Conte večeras je u izravnom obraćanju naciji objavio kako se uvode nove, drastične mjere zbog epidemije koronavirusa u toj zemlji.

Zatvaraju se sve trgovine i ugostiteljski objekti uz izuzetak dućana sa najosnovnijim potrepštinama i ljekarni. - Ovo je trenutak za novi korak, najvažniji korak koji moramo poduzeti sada - rekao je Conte.

- Sve trgovine osim onih s najosnovnijim potrepštinama, kao što su ljekarne ili supermarketi, bit će zatvorene. Industrijski pogoni mogu nastaviti s radom, ali uz provedbu striktnih mjera. S radom mogu nastaviti i druge osnovne službe kao što su banke. Za javni prijevoz jamčimo da ide dalje, rekao je Conte i dodao da će dostave u kuće biti dozvoljene.

Sugrađane je pozvao da nipošto ne nagrnu u supermarkete jer će na policama biti dovoljno artikala.

- Prije samo nekoliko dana zamolio sam vas da promijenite svoje navike i da ostanete u svojim domovima, a vaš odgovor je bio izvanredan. Podnosite ogromne žrtve, znam da to nije lako, ali te žrtve predstavljaju velik i dragocjen prilog našoj državi. Oči cijelog svijeta su uperene u nas, posebice u pogledu broja oboljelih, rekao je Conte u svojem večernjem obraćanju naciji.

Ustvrdio je da će posljedice ovih mjera biti jasne za nekoliko tjedana.

- Budemo li poštivali sva ova pravila, brže ćemo se izdignuti iz ove situacije, zaključio je Conte.

Osim trgovina, restorana i kafića, naređeno je i zatvaranje frizerskih salona.

Prema posljednjim podacima, u Italiji je zabillježeno 10.590 oboljelih od koronavirusa.

Od te bolesti ukupno je u toj zemlji dosad umrlo 827 osoba, a samo u protekla 24 sata preminulo je 196 osoba, što je najviše u jednom danu dosad, javlja talijanska agencija Ansa.

Podsjetimo, Italija se u utorak probudila u crvenoj zoni. Talijanski premijer Giuseppe Conte objavio je u ponedjeljak navečer na izvanrednoj konferenciji za novinare da sve mjere koje je dekretom proteklog vikenda uveo za Lombardiju i 14 drugih talijanskih provincija od utorka ujutro vrijede za teritorij čitave Italije, a sve u nastojanju da se obuzda širenje koronavirusa.

Conte je u ponedjeljak pozvao sve Talijane da izbjegavaju putovanja zemljom kako bi se zaustavila epidemija koronavirusa i naredio "zabranu okupljanja", proglasivši cijelu Italiju "zaštićenom zonom".

"Potpisat ću odredbu koju mogu svesti na 'Ostanite doma'. Neće više biti 'crvene zone na poluotoku'. Cijela Italija će postati zaštićena zona", istaknuo je na dramatičnoj konferenciji za novinare u ponedjeljak u sjedištu vlade.

Najmanje iduća tri tjedna ljudi će moći ići samo na posao i kod liječnika, a preostalo vrijeme bit će kod kuće. Svi koji putuju morat će ispuniti posebni obrazac u kojem će biti navedeni razlozi putovanja i nositi ga sa sobom.

Veliki skupovi i događaji na otvorenom, uključujući sportska natjecanja, zabranjeni su. Škole i sveučilišta bit će zatvoreni do 3. travnja.

Mjera bez presedana u novijoj povijesti stavila je u karantenu 60 milijuna ljudi.

Mjere su usvojene nakon što su zadnji podaci pokazali da broj zaraženih koronavirusom nastavlja rasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:32