KRENUO OD NULE

IZ NJEMAČKE SE VRATIO U BiH I OSNOVAO SVOJU FIRMU Većina prijatelja me gledala u čudu, ali ja već sad mogu reći da se nijednog trenutka nisam pokajao

 
Benjamin Mešić
 DW / B. Sapcanin

Dok je većini mladih u Bosni i Hercegovini želja odseliti se u neku od zemalja Europske unije, 24-godišnji Benjamin Mešić odlučio se nakon tri godine boravka u Njemačkoj i uspješne karijere na području geodezije vratiti u Sarajevo. Osim obitelji koja je pružila punu podršku njegovoj odluci, većina prijatelja s čuđenjem je gledala na njegov povratak u domovinu.

- Za mene nije bilo dileme ostati u Njemačkoj ili vratiti se u Bosnu i Hercegovinu te u svojoj zemlji primijeniti stečeno znanje i iskustvo. Nakon pune tri godine intenzivnog rada povratak u domovinu je uslijedio u travnju 2019. Samo dva mjeseca bilo je potrebno da osnujem firmu za geodetske poslove pod nazivom GBM Group i već sad mogu reći da se nijednog trenutka nisam pokajao - kaže direktor firme Benjamin Mešić za Deutsche Welle.

U početku nije bilo lako, prisjeća se Mešić, jer je krenuo od nule. Oprema je vrlo skupa, no još veći problem bio je pronaći adekvatan stručni kadar. Firma GBM Group trenutno zapošljava troje ljudi, posla bi bilo za znatno više mladih stručnjaka, ali većina odlazi izvan granica BiH.

-->

- Priliku smo dali završenim studentima te magistrima geodezije i geoinformatike s kojima smo jako zadovoljni i oni ne razmišljaju o odlasku u Njemačku. Međutim, znatno je više onih koji su bili ovdje, ali im se pružila prilika i otišli su van. Danas je teško bilo koga uvjeriti da je moguće raditi i solidno zarađivati i u našoj zemlji. Moto tvrtke na neki način je pokazati da se i ovdje može uspješno poslovati - kaže Mešić.

Brojni realizirani projekti

Da je GBM Group za samo šest mjeseci postao prepoznatljiv u poslovima i uslugama koje obavlja, a to su prije svega poslovi na području geodezije te obrada podataka odnosno takozvani "outsourcing", najbolje pokazuje skoro troznamenkasti broj započetih, ali i završenih poslova za kratko vrijeme postojanja firme.

- Najznačajniji projekt koji smo realizirali su parking platforme na Internacionalnom aerodromu u Sarajevu u crvenoj zoni, zatim praćenje radova na proširenju groblja Vlakovo, snimanje izvedbenog stanja polazne stanice Trebevićke žičare, praćenje radova na izgradnji biatlon staze na planini Jahorini, naravno, bilo je tu još na desetke manjih poslova. Brojni projekti očekuju nas i u 2020. godini, svojim radom već smo se nametnuli na zahtjevnom tržištu - s ponosom priča Mešić za Deutsche Welle.

Odlazak u Njemačku

Benjamin Mešić završio je srednju građevinsko-geodetsku školu u Sarajevu, a kad je bio prva godina građevinarstva, odnosno studija geodezije i geoinformatike, potpuno neočekivano život mu se promijenio iz korijena. Nakon što je na jednom od bosanskohercegovačkih portala pročitao životnu priču Goraždanke Dine Ušanović, koja je godinama u Njemačkoj uspješna na polju geodezije, odlučio joj se javiti posredstvom društvenih mreža.

DW / B. Sapcanin
Benjamin Mešić

- Dinu nisam poznavao, pročitao sam da je menadžerica američke kompanije Trimble, vodeće svjetske firme za proizvodnju geodetskih instrumenata, opreme i GDS sistema, softvera za obradu podataka te da je asistentica na fakultetu u Bochumu. Nisam očekivao da će mi bilo što odgovoriti, ali ona se odmah javila i pozvala me u Njemačku. Bez razmišljanja prihvatio sam poziv i život mi se iz korijena promijenio. Počeo sam studirati na fakultetu u Bochumu, a pored toga sam radio u firmi koja se bavila projektiranjem i nadzorom u kojoj je moj posao bio vezan za geodeziju. Vodio sam velike projekte poput IKEA-e u Düsseldorfu koja je u to vrijeme bila najveća i najmodernija IKEA na svijetu, 'Amazon' logističke hale, putove između velikih njemačkih gradova i druge projekte - priča Mešić.

Mlad stručni kadar

Od samog početka u tvrtki je i Slavica Matić koja je završila master na odsjeku za geodeziju i u firmi je zadužena isključivo za poslove za koje se školovala.

- Do upoznavanja s Benjaminom i počecima rada u ovoj firmi došlo je spontano. Bila sam završna godina fakulteta i naš zajednički prijatelj rekao mi je kako je mlad momak otvorio firmu, da je dobio posao snimanja javne rasvjete na području sarajevske Općine Centar i da mu je potreban geodet. Tad sam prvi put i upoznala Benjamina na terenu, uspješno smo završili taj projekt i on mi je ponudio da postanem zaposlenica firme što sam prihvatila - priča 24-godišnja Slavica Matić za DW.

S obzirom da su Benjamin i Slavica vršnjaci, odnos u firmi je prijateljski, bez strogih pravila ponašanja i sve se postiže dogovorom bez ultimativnih naredbi, što stvara pozitivnu atmosferu u firmi, otkriva Slavica Matić koja trenutno ne namjerava napuštati BiH.

- Trenutno nemam ambiciju ići bilo gdje iz Sarajeva, zadovoljna sam poslom koji obavljam i ambicije su mi vezane za daljnji razvoj tvrtke. Za vrlo kratko vrijeme stekli smo povjerenje klijenata i imamo ugovore na duže periode za obavljanje geodetskih usluga. Nadam se da će nam se priključiti drugi mladi geodeti te da ćemo zajedno još više napredovati u narednim godinama - zaključuje ona.

Deset zaposlenih u 2020. godini

Tvrtka u ovoj godini planira širenje na europsko tržište i zapošljavanje novih radnika, kao i nastavak stalne obuke te usavršavanje kroz primjenu novih znanja i tehnologija.

- Mi već sad imamo posla da možemo zaposliti nekoliko novih radnika i to nam je plan u narednom razdoblju. Nadam se da će se trend iseljavanja iz Bosne i Hercegovine zaustaviti i da će mladi ljudi svoju budućnost vidjeti ovdje. Mislim da svaki pojedinac mora biti aktivniji, tragati za poslom, a ne samo čekati da im se posao 'servira'. Oni koji imaju želju otići van neka idu, ali nakon određenog vremena trebaju se vratiti ovdje i primijeniti svoja znanja i vještine jer samo tako Bosna i Hercegovina može naprijed - zaključuje Mešić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 16:21