SUSRET U MOSKVI

IZA KULISA RAZGOVORA U MOSKVI: 'PUTIN JE VUČIĆU NAREDIO DA SE STIŠA!' Rusi naprasno otkazali presicu, utjecajni list: 'Putin mu je otkazao podršku!'

 
 REUTERS

Nakon jučerašnjeg susreta ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegovog srpskog kolege Aleksandra Vučića zavladala je neuobičajena tišina. Istina, naslovnice srpskih medija sklonih Vučiću izašle su s uobičajenim naslovnicama za takve prigode tipa 'Putin će braniti Srbiju kao da se radi o Rusiji', ali za razliku od njihovih prethodnih susreta nije bilo nikakvih bombastičnih izjava i obećanja o konkretnim ruskim poklonima. Štoviše, nakon susreta dvojice čelnika nije bilo čak ni konferencije za novinare, uobičajene za takve prigode.

Do odgovora zašto je nakon susreta u Moskvi zavladala grobna tišina u oba tabora pokušali su doći novinari dnevnika Danas, inače medija neovisnog od političkog vrha. Nakon susreta saznalo se da je Vučić priznao Putinu da je rješenje za Kosovo još daleko i još jednom potvrdio da se Srbija opredijelila za vojnu neutralnost, dok je Putin pred početak razgovora 'u četiri oka' rekao da je 'uvjeren da je neophodno razgovarati i o situaciji u regiji'.

Pogotovo je zanimljivo da se predsjednici nakon razgovora nisu zajednički obratili medijima, a Danas otkriva da se konferencija za novinare nije održala na zahtjev ruske strane.

- Kremlj ne želi biti uvučen u dodatne tenzije, imajući u vidu nedavno zaoštravanje situacije u kontekstu Kosova, kada je Hashim Thaçi posjetio Gazivode i okolinu. Dok bi Vučiću sada išlo u prilog da Putin javno pruži snažnu podršku stavovima Beograda, Rusi su daleko oprezniji i smatraju da Srbija mora stišati ton. Stoga, Vučić je dao izjave pojedinim medijima, ali se suzdržao od bilo kakve zapaljive retorike - doznaje se iz diplomatskih izvora, piše Danas.

Russian President Vladimir Putin (R) meets with his Serbian counterpart Aleksandar Vucic at the Kremlin in Moscow, Russia October 2, 2018. Yuri Kadobnov/Pool via REUTERS
REUTERS

Da na susretu Putina i Vučića nije bilo sve tako bajno potvrdio je i utjecajni Komersant. Naime, moskovski dnevnik piše da se Vučić u Beograd ne vraća potpuno zadovoljan jer od Putina nije dobio 'odobrenje za svoju verziju priznanja Kosova'.

Dakle, priča ide ovako. Prema Vučiću, navodi list, Kina će uskoro na Vijeću sigurnosti postaviti pitanje o konačnom priznanju i članstvu Kosova u UN-u. Stoga je srpski predsjednik zamolio Putina da ne ulaže veto jer bi na taj prijedlog Srbija pristala “ako bi zauzvrat dobila sjever Kosova”.

Riječ je očito o ponovnom oživljavanju ideje o razmjeni teritorija, a moguće je (to Komersant ne navodi, ali mi spominjemo) da je taj deal s Kinom možda dogovorio Vučić tijekom nedavnog posjeta Xi Jinpingu.

No, Putin mu je otkazao podršku, navodi list, ne shvaćajući zašto ne bi uložio veto.

U zamjenu je Vučić ponovno Putinu obećao da Srbija neće ulaziti u NATO. No, Komersant se ironično pita nisu li ta odbijanja Vučića malo preenergična. Često takva zaklinjanja završe upravo suprotnim, pišu.

Inače, Vučić se jučer i obratio medijima i pohvalio da je od Putina dobio sve što je tražio, ali nije konkretno odgovorio na pitanje što je tražio.

- Razgovori su bili vrlo detaljni, ali o tome ne mogu govoriti - zagonetan je bio Vučić.

- Naišli smo na razumijevanje, iskren i prijateljski stav Putina prema srpskom narodu i državi. Zahvalan sam predsjedniku Putinu na tom stavu. Razgovarali smo i o situaciji u regiji, poziciji Srbije prema NATO-u - prenosi Vučićevu izjavu nakon sastanka ruski portal Sputnjik.

- Detaljno i temeljito smo, za dva sata razgovora, 50 minuta razgovarali o Kosovu. Pričao sam o situaciji ukoliko bi se provokacije nastavile, ukoliko bi postojali bilo kakvi napadi na naš narod na Kosovu. Pričali smo o situaciji u regiji i u BiH i u Republici Srpskoj, o situaciji poslije referenduma u Makedoniji. Ne postoji regionalna tema koju nismo detaljno analizirali - izjavio je Vučić.

Vučić je novinarima u Moskvi, nakon sastanka s Putinom, rekao da je ruskog šefa države 'do najsitnijih detalja' upoznao s kompletnom situacijom na Kosovu, s kojim Srbija ima napete odnose, o tome što veliki svjetski igrači žele, kakva je uloga Rusije i kakvu potporu Srbija očekuje, prenose ruski i beogradski mediji.

Serbian President Aleksandar Vucic attends a meeting with his Russian counterpart Vladimir Putin at the Kremlin in Moscow, Russia October 2, 2018. Yuri Kadobnov/Pool via REUTERS
REUTERS

Upitan je li Putina upoznao s 'planom o razgraničenju' Srbije i Kosova, Vučić je rekao kako nema što razgovarati o planu koji su odbacile i zemlje EU, i Albanci i Srbi.

- Mislio sam da je to (razgraničenje) racionalno rješenje, ali nitko drugi to nije mislio. Pričao sam o situaciji, o strahovima koje imam ukoliko bi se provokacije nastavile i ukoliko bi postojali bilo kakvi napadi na život i imovinu našeg naroda na Kosovu i Metohiji - rekao je predsjednik Srbije.

Vučić je također najavio da Putin dolazi u Srbiju, a datum posjeta bit će poznat 'za dva do tri tjedna'.

S druge strane, Vladimir Putin bio je puno sažetiji u izjavama. U javnost je izašla samo poruka da između Srbija i Rusije raste robna razmjena i povećavaju se investicije, te da je bilo 'neophodno razgovarati o situaciji na Balkanu'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:56