SVEČANOST U SVIBNJU

IZABRANI PREDSJEDNIK PRIMIO PORUKU Putin pozvao Milanovića na Dan pobjede u Moskvu

Zoran Milanović, Vladimir Putin
 Željko Hajdinjak / Alexsei Nikolosky / Hanza Media / Profimedia, Zuma Press

Anvar Azimov, ruski veleposlanik u Hrvatskoj, danas je osobno uručio timu izabranog predsjednika Zorana Milanovića čestitku ruskog predsjednika Vladimira Putina u povodu njegove pobjede na predsjedničkim izborima.

Predsjednik Putin, doznajemo, pozvao je Milanovića da bude njegov gost u Moskvi na obilježavanju 75. obljetnice pobjede u Drugom svjetskom ratu, na Dan pobjede. Rusi taj dan u svibnju obilježavaju kao praznik, i to vojnom paradom u glavnom gradu.

Ruski predsjednik Milanoviću je izrazio iskrene čestitke u povodu njegove pobjede na izborima te ukazao na velik značaj koji Rusija pridaje odnosima s Hrvatskom.

Milanoviću su, doznajemo, čestitali i njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier, kineski predsjednik Xi Jinping, kao i predsjednici zemalja iz regije i čelni ljudi Rumunjske, Bugarske, Litve, Maroka, Jordana, Omana, institucija EU...

Datum inauguracije još nije potvrđen, krajnji rok je 18. veljače, ali moguće je da će Milanović prisegu položiti i koji dan prije, primjerice, u nedjelju 16. veljače, jer je to dan vikenda, što bi policiji olakšalo posao zbog osiguranja i blokada prometa.

Ured predsjednika zasigurno će biti manji od dosadašnjeg. Milanović planira oko sebe okupiti od pet do šest savjetnika, nestranačkih stručnjaka. Na Pantovčak sigurno idu Orsat Miljenić, koji je, doznajemo, sada prelomio i on će biti predstojnik Ureda, a Nikola Jelić bit će glasnogovornik. Milanović bi htio i Dragana Lozančića za savjetnika za sigurnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 15:18