VAŽNA FUNKCIJA

IZBORI ZA ČELNIKA BEOGRADA Dačić vabi sve koji vole Tita i Slobu, kandidati i crtačica japanskih obrva, vodič kroz noćni život Valjeva, erotski maser

 
 REUTERS

Izbori za glavni grad nadilaze lokalnu razinu u situacijama kad je taj grad ne samo političko, nego i ekonomsko središte bez premca: tako je u Hrvatskoj, pa Sloveniji, Grčkoj i Srbiji.

Beograd će novoga gradonačelnika birati 4. ožujka, a predsjednik države i vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), Aleksandar Vučić, uložio je izuzetan napor da SNS pobijedi, i to po mogućnosti u prvom krugu.

Dva poraza

On ima osobni problem s Beogradom jer je ondje dva puta izgubio izbore i sada na čelu glavnoga grada želi osobu po svom odabiru. U tom bi slučaju kontrolirao cijelu Srbiju. Stoga je čak stavio svoje ime za nositelja liste, iako to kao predsjednik ne bi smio. Ali, on određuje što se u Srbiji smije.

No, kako je dio Srba počeo politiku shvaćati kao pozornicu za dobru zabavu - budući da je demokratski sustav pod kontrolom SNS-a - tako se i za ove izbore prijavio velik broj “živopisnih” lista. Prihvaćeno je njih 24.

Ivica Dačić, ministar vanjskih poslova, svoju je listu predstavio u nedjelju navečer pod sloganom “Ponosni na Beograd, naš centar svijeta”. No, da bi pokazao kako se ne srami povijesti svoje Socijalističke partije Srbije, nasljednika Saveza komunista Srbije, na skupu je zavikao: “Tko je volio Tita i Slobu, neka glasa za nas”. Beogradski Danas prenosi da je skup počeo “kolopletom partizanskih pjesama”.

Izborna lista broj 6, iza koje stoji grupa građana, nosi naziv: “Šta radite, bre”. Teško je išta dodati ovoj poruci koja jasno iznosi mišljenje dijela građana Beograda i o gradskom i o državnom vodstvu. Slično su se biračima odlučili predstaviti i kandidati izborne liste broj 23: “Dosta je bilo pljačke, korupcije i lopovluka”. No, problem je s tim nazivom što na Balkanu (u koji za ove potrebe uključujemo i Hrvatsku i Sloveniju) opozicija, koja god, u svaku kampanju ulazi s tim sloganom.

Gdje su Vlasi

Vrlo su lukavi autori izborne liste broj 20: “Nijedan od ponuđenih odgovora”. Sugestivna poruka, ali oni su se još k tome registrirali kao stranka vlaške nacionalne manjine zbog nižeg praga za ulazak u Skupštinu, iako na njoj nema niti jednog Vlaha..

Njihovi su kandidati, ako je vjerovati prihvaćenoj izbornoj listi, po zanimanju “bitkoin majnerka”, “cvetić”, “čarobnica”, “baba”, “crtačica japanskih obrva”, “buržujka”, “teoretičarka zavjere”, “erotski maser” i “vodič kroz noćni život Valjeva”. Prvi na listi, Aleksa Vujović, Novosađanin, deklarirao se kao “izbjeglica” i tvrdi da se u Beograd preselio jer “Beograđani pojma nemaju”.

Konačno, izbori u Srbiji više ne mogu bez Ljubiše Preletačevića Belog koji nosi izbornu listu broj 22: “Zato što volimo Belovgrad”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:55