NALAZI SE U ARGENTINI

Izdan uhidbeni nalog za bivšeg bolivijskog predsjednika Moralesa

 REUTERS

Bolivijsko državno odvjetništvo izdalo je u srijedu uhidbeni nalog za bivšeg predsjednika Eva Moralesa koji je u egzilu u Argentini, u sklop istrage zbog pobune i terorizma, objavili su dužnosnici.

Nalogom se snagama reda omogućuje da "uhite i dovedu Juana Eva Moralesa Ayma u sjedište državnog odvjetništva", objavio je na Twitteru ministar unutarjih poslova Arturo Murillo.

Evo Morales je u utorak u Buenos Airesu izjavio da je uvjeren da će njegova stranka Pokret za socijalizam (MAS) pobijediti na sljedećim izborima u Boliviji, iako on sam nije kandidat.

"Uvjeren sam da ćemo pobijediti na izborima. Neću biti kandidat, ali imam se pravo baviti politikom", izjavio je Morales na konferenciji za novinare.

On je u Buenos Aires stigao 12. prosinca nakon što je mjesec dana proveo u Meksiku i bio u posjetu Kubi.

Nakon Moralesove prisilne ostavke i odlaska u egzil, bolivijski parlament je krajem studenoga donio zakon o predsjedničkim i parlamentarnim izborima na kojima se bivši socijalistički predsjednik ne može kandidirati. Datum izbora još nije određen.

Morales je u ponedjeljak u jednom intervjuu pozvao na slanje međunarodne misije u Boliviju koja bi jamčila održavanje slobodnih i transparentnih izbora.

Tada je također izjavio da su on i njegovi pobornici žrtve političkog progona. "Bolivija je pod diktaturom", tvrdio je.

Evo Morales kojemu su policija i vojska otkazale poslušnost morao je podnijeti ostavku 10. studenog, nakon trotjednih prosvjeda protiv izbora koji su, po sudu Organizacije američkih država (OAS), bili obilježeni prijevarom.

Morales se kandidirao za četvrti uzastopni mandat pošto je gotovo 14 godina obnašao dužnost bolivijskog predsjednika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:25