IZBORI

Izetbegovićeva žena ulazi u Predsjedništvo BiH?

Bakir Izetbegović ne može se kandidirati nakon dva uzastopna mandata, ali će moći opet tek nakon što napravi stanku
 Reuters

Čuo sam da je ta žena sposobna i dosta operativna, rekao je za nju Milorad Dodik, predsjednik srpskog entiteta u BiH. Neki su mi rekli da ona drži do riječi, za razliku od Bakira Izetbegovića, dodao je Dodik.

Višemjesečna nagađanja da bi na čelo bošnjačke politike u Bosni i Hercegovini mogla doći ženska članica obitelji Izetbegović dobila su potvrdu u vijesti da je liječnicu Sebiju Izetbegović, direktoricu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, za članicu Predsjedništva BiH kandidirala stranačka organizacija sarajevske općine Novi grad, jedna od najjačih u BiH. Njezina kandidatura došla je nakon višekratnih izjava sadašnjeg predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića da nije siguran da će se kandidirati za mjesto bošnjačkog člana u tročlanom Predsjedništvu BiH. Po tamošnjim propisima, sadašnji predsjedavajući Bakir Izetbegović ne može se kandidirati nakon dva uzastopna mandata. On bi se mogao vratiti u Predsjedništvo, ali nakon pauze.

Posljednje vijesti kažu da bi Sebija Izetbegović, supruga sadašnjeg bošnjačkog člana Predsjedništva, mogla preuzeti stranku, dok će kandidat za Predsjedništvo ipak biti Denis Zvizdić. Stranka se podijelila, pa je do javnosti procurilo kako je Zvizdić osvojio 92 nominacije lokalnih stranačkih ogranaka, a Sebija Izetbegović 35. Opći izbori u BiH raspisani su za 7. listopada. Tko će biti kandidat SDA, bit će objavljeno najkasnije 26. svibnja na predizbornoj stranačkoj konvenciji. Birat će ga tajnim glasanjem stranački delegati. Ako Zvizdić bude kandidat za predsjedništvo, Sabija Izetbegović morat će se zadovoljiti obećanjem da će 2019. preuzeti vodstvo Stranke demokratske akcije.

Još krajem prošle godine osnivač Dnevnog avaza i lider Stranke za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić prognozirao je da će Izetbegović potencijalne kandidate za svog nasljednika pustiti da se konfrontiraju u frakcijskim sukobima, “a onda će se odlučiti za svoju suprugu Sebiju Izetbegović jer nema hrabrosti da Obavještajnu službu i mnoge državne poluge moći preda bilo kome osim njoj”.

Pobuna liječnika

Početak političkog angažmana svoje supruge Bakir Izetbegović pripisuje isključivo njoj. “Sebija se borila sama, i izborila”, poručio je Izetbegović.

Bakir Izetbegović navodi da su njenu kandidaturu za člana Predsjedništva BiH od početka obeshrabrivali. “I unatoč svemu tome, pa i mom ličnom negativnom odnosu prema njenoj kandidaturi, kao politička autsajderica iz baze je dobila snažnu podršku”, istaknuo je Izetbegović.

Sebiju Izetbegović deseci liječnika optužuju za mobing i grube uvrede, zbog kojih je, tvrde, više od stotinu liječnika napustilo Klinički centar. Sukob je nekoliko godina javan. Liječnici pišu prosvjedna pisma, održavaju konferencije za novinare, daju prosvjedne otkaze ili ih dobivaju. U ožujku su četvorica liječnika napisala pismo Bakiru Izetbegoviću. “Bili smo prisiljeni napustiti Klinički centar radi mobinga neviđenih razmjera koje je proveo menadžment KCUS-a, čemu je svjedočila cijela regija. Sudski procesi koji slijede zorno će prikazati razmjere toga zlodjela”, napisali su u pismu liječnici. Sebija Izetbegović pak se hvali rezanjem troškova i otplatom dugova i smanjenjem lista čekanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 16:48