NEVIĐEN ZLOČIN

IZGLEDA KAO GOSPOĐA IZ SUSJEDSTVA, TAKVOM SE I PREDSTAVLJA, ALI IZGLED VARA Lice s tjeralice: 'Ona je proračunati i hladnokrvni ubojica, čisto zlo!'

Lois Riess
 / Minnesota Bureau of Criminal Apprehension

Zahvaljujući svojoj platinasto plavoj kosi i kerubinskom osmijehu, Lois Riess na fotografijama izgleda točno kao ono što jest - 56-godišnja baka iz malog američkog grada.

Prema pisanju The Washington Posta, vlasti kažu da je upravo ta činjenica čini opasnom.

Policija kaže da već tri tjedna po cijelim Sjedinjenim Američkim Državama traže Riess. Potraga je započela u saveznoj državi Minnesoti gdje je njezin muž David prošlog mjeseca pronađen mrtav, a nastavila se u Floridi gdje se Riess navodno sprijateljila sa ženom koja joj je fizički sličila te ju je ubila kako bi joj ukrala identitet i u Teksasu gdje, prema policiji, Riess sada navodno traži svoju novu metu.

- Kad se nasmije izgleda kao svačija majka ili baka, međutim ona je proračunati i hladnokrvni ubojica, rekao je zamjenik šerifa u okrugu Lee u Floridi Carmine Marceno za NBC, nakon što se gospođi Riess zametnuo trag.

Nešto više od dvije tisuće stanovnika mjesta Blooming Prairie u Minnesoti simpatiziralo je Riess i njezinog muža Davida, navodi Minneapolis Star Tribune. Često su na ručak išli u restoran Servicemen's Club, koji se nalazi otprilike 150 kilometara južnije od Minneapolisa, a David je bio vlasnik i upravitelji farme za ribičke mamce Prairie Wax Worms.

A onda je David najednom nestao.

Kada ga nije vidio više od tjedan dana, jedan od njegovih poslovnih partnera odlučio je to prijaviti policiji. Policijski su službenici mrtvog Davida pronašli 23. ožujka na njegovoj farmi. Prema dostupnim podacima ubijen je hicima iz vatrenog oružja, a točan datum smrti nije utvrđen.

Lois je tada već bila napustila Blooming Prairie. Prema pisanju Minneapolis Star Tribunea, policija sumnja da je lažirala mužev potpis prije nego što je njegovo tijelo pronađeno te da je s njegova bankovnog računa na svoj prebacila gotovo 10 tisuća dolara.

S tim se novcem zaputila u kockarnicu u saveznoj državi Iowi, a NBC piše da je Lois Riess navodno ovisnica o kockanju.

Kada je krajem ožujka policija otkrila da je bila u Iowi, Riess je tu saveznu državu već bila napustila. U tom su se trenutku njezine fotografije dijelile po Facebooku uz uputu da bilo tko tko je vidi odmah nazove policiju te da joj se ne približava jer je naoružana i opasna.

Policija vjeruje da je Riess nakon Iowe stigla u okrug Lee u Floridi gdje je upoznala ženu svijetloplave boje kose Pamelu Hutchinson (59).

- Sprijateljila se s njom, vjerojatno joj je prodala neku srcedrapajuću priču, rekla je Hutchinsoninina nećakinja Daniele Jeffreys.

- Moja je tetka otišla pomažući svijetu. Previše je darežljiva. To ju je koštalo života, kazala je Daniele.

Snimke sa sigurnosnih kamera otkrile su da su Hutchinson i Riess 5. travnja zajedno bile u pivnici Smokin Oyster u Fort Myersu u Floridi gdje su pile i zabavljale se. Prema pisanju Minneapolis Star Tribunea, druga je nadzorna kamera snimila Riess u Hutchinsoninom stanu u istom gradu.

Policija je četiri dana kasnije pronašla Hutchinsonino mrtvo tijelo u njezinom stanu. Hutchinsonin je ujak rekao da je upucana u srce. Iz njezine su torbe uzeti identifikacijski dokumenti, kreditne kartice i ključevi od auta, a i sam automobil joj je otuđen.

Sada za Lois Riess tragaju policajci iz više saveznih država, a cijeli je slučaj zapeo za oko i FBI-u. U javnosti kolaju Loisine fotografije, kao i fotografije automobila koji je navodno ukrala Hutchinsonovoj.

Automobil je ovog mjeseca pronađen pored Corpus Christija u Texasu, no Riessina se lokacija još uvijek ne zna.

Osmrtnica Davida Riessa objavljena je prošlog tjedna. U njoj su spomenuta samo njegova djeca i unuci, ne i njegova supruga.

- Ona je čisto zlo, rekla je Hutchinsonina nećakinja.

- To je zapravo jedina stvar koja je rezonirala s mojim sustavom. To je samo zlo koje je prošlo kroz njega, dodala je.

Zamjenik floridskog šerifa rekao je za NBC da nikada nije vidio ubojstvo poput ovog.

- Ovo je prvi puta da sam vidio da je netko ukrao nečiji identitet na temelju izgleda s ciljem da ga ubije, rekao je Marceno.

- Sumnjam da će Riess u jednom trenutku sigurno postati očajna te da će možda ponovno ubiti, uvjeren je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 23:52