SVE SE PROMIJENILO

Izgledaju kao odrpanaci koji mašu kalašnjikovima, no stvarnost je daleko od toga: ‘Arsenal im gradi moćna sila‘

Huti, uz standardnu vojnu opremu i oružje, neprestano uz pomoć Irana razvijaju svoje vojne sposobnosti od 2014. godine

Jemenski Huti

 Mohammed Hamoud/Anadolu Via Afp

Huti, jemenska šijitska pobunjenička skupina koju podupire Iran, a koja je u noći s četvrtka na petak bila meta masivne odmazde SAD-a i Velike Britanije zbog njihovih napada na komercijalne brodove u Crvenom moru i Adenskom zaljevu, zbog čega prijevozničke tvrtke masovno preusmjeravaju promet na dugačku rutu preko Rta dobre nade, ima imidž odrpane vojske naoružane zastarjelim kalašnjikovima, no zahvaljujući svojim pokroviteljima u Teheranu tome više nije tako.

Skupina sastavljena od oko 20.000 boraca raspolaže naprednim arsenalom, koji uključuje napredne bespilotne letjelice, krstareće i balističke rakete, ali i protubrodske projektile, piše Sky News. Njihovi čelnici kažu da im je cilj prekinuti komercijalni brodski promet na globalno važnom plovnom putu kako bi Izrael prekinuo svoju vojnu akciju u Gazi i ukinuo blokadu Pojasa Gaze.

Otkako je 7. listopada izbio rat između Izraela i Hamasa, Huti su izveli niz napada u Crvenom moru, tvrdeći da su im meta brodovi povezani s Izraelom u znak solidarnosti s Palestincima. Ubrzo nakon napada američkih i britanskih snaga na njihove ključne vojne lokacije, Huti su obećali da to neće proći bez odgovora. Do napada zapadnih saveznika je došlo nakon opetovanih upozorenja da će biti posljedica ako se napadi na komercijalne brodove nastave, a američke i britanske snage pogodile su 60 ciljeva na 16 lokacija rano u petak u, kako su rekli, pokušaju da spriječe daljnje ometanje vitalnog plovnog puta.

Spomenuti imidž Huta, inače pripadnika šijitske sekte Zaydi, više ne odražava ono što je skupina u međuvremenu postala niti održava njezine današnje vojne sposobnosti nakon snažnijeg povezivanja s Teheranom proteklih godina, s kojim nisu toliko blisko ideološki povezani kao druge skupine koje čine iransku tzv. Osovinu otpora.

Krstareće rakete

Huti, uz standardnu vojnu opremu, oružje i oružane sustave, neprestano razvijaju svoje vojne sposobnosti od 2014. godine, kada su zauzeli jemensku prijestolnicu Sanaau. Posljednjih 10 godina su se suočavali sa sličnim napadima koalicije predvođene Saudijskom Arabijom i ne samo da su preživjeli nego su i ojačali. Njihov arsenal oružja, kako ističu vojni stručnjaci, sastoji se od iranske opreme, komponenti i oružanih sustava, prenosi agencija AFP.

To uključuje balističke projektile koje Huti zovu Typhoon, što je preimenovana verzija iranske rakete Qadr s dometom od 1600 do 1900 kilometara, kako navodi Fabian Hinz s Međunarodnog instituta za strateške studije. "Vrlo je netočna, barem u verziji koju su nam pokazali, ali trebala bi moći dosegnuti Izrael", rekao je Hinz za AFP, kako je prenio indijski televizijski kanal NDTV.

Iran je 2016. godine izveo testiranje svojih projektila Qadr, pogodivši ciljeve udaljene oko 1400 kilometara. Mohammed Albasha, viši bliskoistočni analitičar tvrtke za primijenjenu analitiku Navanti Group sa sjedištem u SAD-u, kaže da su Huti predstavili svoj arsenal raketa Typhoon samo nekoliko tjedana prije napada palestinske militantne skupine Hamas na Izrael 7. listopada, čime je započeo aktualni rat Izraela i Hamasa.

Šijitski pobunjenici, koji kontroliraju veći dio sjevernog Jemena, također raspolažu iranskim krstarećim raketama Quds, navodi Hinz. Postoje različite verzije Qudsa, od kojih neke imaju domet od oko 1.650 kilometara, što je dovoljno da dobace do Izraela, kaže on.

Godine 2022. Hutiji su tvrdili da su krstarećim projektilima Quds 2 pogodili naftna postrojenja u Abu Dhabiju, glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE). Navođeni projektili prešli su tada više od 1126 kilometara od sjevernog Jemena do cilja. Projektil Quds 2 koristili su i 2020. za napad na ciljeve u Saudijskoj Arabiji.

Dronovi i protubrodski projektili

Tu su također i bespilotne letjelice. Saudijska Arabija i Sjedinjene Države opetovano su optuživale Iran za opskrbu Huta dronovima, projektilima i drugim oružjem, što Teheran uporno negira. Huti, pak, tvrde da svoje dronove proizvode u zemlji, iako analitičari ističu da sadrže prokrijumčarene iranske komponente.

image

Prosvjed podrške Palestincima u Jemenu

Osamah Yahya/Zuma Press/Profimedia/Osamah Yahya/zuma Press/profimedia

Njihov arsenal tako uključuje iranske bespilotne letjelice Shahed-136, koje Rusija koristi u svom ratu protiv Ukrajine, navodi Hinz. One imaju domet od oko 2000 kilometara, a dostupan im je i još jedan model drona, Samad-3. Hinz navodi kako nije poznat točan domet ovog drona, ali da di trebao iznositi oko 1600 kilometara. Dronove Samad-3 jemenski militanti su koristili u napadima na UAE i Saudijsku Arabiju. Letjelica može nositi 18 kilograma eksploziva, prema izvorima medija pod kontrolom pobunjenika i analitičarima.

Dronovi kojima raspolažu Huti koriste GPS navođenje i "autonomno lete duž unaprijed programiranih putnih točaka" prema svojim ciljevima, naveli su stručnjaci iz Centra za strateške i međunarodne studije u izvješću iz 2020. godine.

U nedavnoj epizodi podcasta Prva linija Jutarnjeg lista, stručni sugovornik Matija Blaće rekao je kako su se u napadima Huta mogle vidjeti i verzije iranskih Shaheda 131, pa čak i jedan pomorski dron, a pobunjenici se hvale i protubrodskim balističkim raketama.

"Ove zadnje se dosad gotovo nikad nisu koristile u napadu na brodove. Vrlo teško ih je presresti zbog velikih brzina u završnoj fazi, ali zasad njima nije izveden nijedan uspješan napad. Najbliže što je dosad pala je 16 kilometara od američkih brodova - je li to bilo samo upozorenje ili je toliko neprecizna, nije jasno. Iranci u svojim tvrdnjama vole pretjerivati", rekao je Blaće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 11:06