BORBA PROTIV COVIDA-19

IZGLEDALO JE DA SU OBUZDALI EPIDEMIJU, ALI SADA JE STIGAO DRUGI VAL! U 24 sata imali su 3.574 slučaja, vlasti apeliraju na građane da se drže uputa

 
 AFP

Iranu prijeti mogućnost povratka političke, ali i zdravstvene krize nakon što zadnji podaci sugeriraju pokazuju porast broja oboljelih koronavirusa.

Prije mjesec dana izgledalo je kao da su vlasti stavile epidemiju pod kontrolu, ali drugi val sve je izvjesniji, piše The Guardian.

Prema podacima ministarstva zdravstva objavljenima u četvrtak, imaju 3.574 nova slučaja u zadnja 24 sata. Treći dan zaredom bilježe više od 3.000 novih slučajeva dnevno. Dnevni rekord po broju oboljelih Iran je zabilježio 30. ožujka kada su imali 3.186 slučajeva. Iran je jedna od prvih zemalja Bliskog istoka u kojoj se koronavirus proširio u veljači.

Unatoč stalnom porastu broja oboljelih zadnjih dana, iranske vlasti ubrzano ukidaju mjere zabrane u trgovinama, džamijama, školama, uredima i na putovanjima. I granica sa Turskom je otvorena za teretni promet.

Zadnjih dana čelni ljudi Vlade bili su žestoko kritični prema građanima upozoravajući ih da ne ignoriraju pravila ponašanja i uvedene mjere, osobito na radnim mjestima.

Iranians, some wearing face masks, walk along a street in the capital Tehran on June 3, 2020, amid the novel coronavirus pandemic crisis. - The spread of novel coronavirus has accelerated again this month in Iran which today officially confirmed over 3,000 new cases for a third consecutive day. (Photo by - / AFP)
AFP

- Ako ne budete poštivali upute, vlada će biti prisiljena ponovno uvesti karantenu, koja će poremetiti svakodnevicu i nanijeti ozbiljnu štetu cjelokupnom gospodarstvu, poručio je iranski predsjednik Hassan Rouhani.

Najveća utjeha za ministarstvo zdravstva je činjenica da broj umrlih po danu ne raste u istoj mjeri kao i broj novozaraženih, čime se daje na značaju argumentu da je povećani broj novih slučajeva rezultat većeg broja testiranja i načina registracije slučajeva.

Broj smrtnih slučajeva u zadnja 24 sata je 59, čime je ukupan broj žrtava koronavirusa porastao na 8,071. Rekord po broju umrlih zabilježen je 4. travnja kada je u 24 preminulo 158 osoba.

Iranske vlasti sada moraju odlučiti hoće li uvesti novu karantenu ili se nadati da će drugi val postupno nestati. Prije samo 10 dana broj novih slučajeva bio je ispod 2.000, a rapidni rast zadnjih pet dana ne može se olako objasniti širim testiranjima.

Najpogođenije su pokrajine Khuzestan, Hormozgan, Kurdistan i Kermanshah, a tamošnjim se građanima preporučuje obvezno nošenje zaštitnih maski u javnosti.

Zanimljiv podatak vezan za Hormozgan govori da su 25% zaraženih kućanice, koje su se zarazile u vrijeme šopinga.

U Iranu je prvi slučaj koronavirusa zabilježen 19. veljače u gradu Qomu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:20