PREDSJEDNIČKI IZBORI

IZLAZNOST BIRAČA U MAKEDONIJI MANJA OD 50 POSTO: VMRO-DPMNE ide u bojkot izbora, strah od nove političke krize?

Pretpostavlja se da će u drugom krugu izbora 5. svibnja pobijediti kandidat vladajućih jer bi mu glas mogli dati i albanski glasači
Gordana Siljanovska-Davkova, Stevo Pendarovski
 REUTERS

Uz slabu izlaznost (manje od 50 posto), kako se i očekivalo, Makedoniju čeka drugi krug izbora za predsjednika, koji će se održati 5. svibnja.

Iako su Stevo Pendarovski, kandidat vladajućih Socijaldemokrata premijera Zorana Zaeva i još desetaka manjih koalicijskih partnera, te predstavnica oporbenog desnonacionalističkog VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska-Davkova praktički poravnati s nešto više od 42 posto glasova, čini se da bi u drugom krugu, unatoč tome, trebao pobijediti kandidat vladajućih.

Naime, treći s 11 posto glasova bio je Blerim Reka, kandidat nekoliko manjih albanskih stranaka. No, pretpostavka je da je to bio maksimum za Gordanu Siljanovsku-Davkovu, te da će za Pendarovskog glas dati i Albanci, sadašnji glasači Reke, pa će on imati taman toliko da pobijedi na izborima.

No, postoji i određena “začkoljica”. Naime, da bi izbori bili pravovaljani, treba se odazvati barem 40 posto birača, pa bi možda VMRO-DPMNE mogao pribjeći taktici bojkota izbora, kako bi time možda otvorili novu institucionalnu i političku krizu. Ovi izbori su osim glasovanja za novog šefa države i određeni referendum o Zoranu Zaevu i njegovoj politici i savezništvu s Albancima.

Naime, upravo je Zaev zaslužan za Prespanski dogovor s Grčkom, kojim je zemlja promijenila ime u Sjeverna Makedonija, a time i izašla iz višegodišnje izolacije te bi u lipnju trebala dobiti datum pristupnih pregovora za EU, a u prosincu postati punopravna članica NATO-a, koja je, podsjetimo, trebala biti još 2009. s Hrvatskom i Albanijom.

VMRO-DPMNE protivio se Sporazumu, i sada nastoje, ili Zaevu na vrat staviti predsjednicu koja će mu praviti probleme ili pak izazvati novu krizu propadnu li izbori, koja bi mogla izroditi nove parlamentarne izbore i time odgoditi datum bruxelleskih pregovora, čime bi se Makedonija bila vraćena korak unazad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 06:34