LISTA VODEĆIH UVOZNIKA

IZNENAĐENJE NA VRHU LISTE DRŽAVA KOJE UVOZE NAJVIŠE ORUŽJA Na 2. mjesto se probila zemlja daleko od najvećeg broja geostrateški nestabilnih područja

Ilustracija
 HANZA media

Australija se probila na drugo mjesto na ljestvici vodećih uvoznika oružja u svijetu u 2018., iza Saudijske Arabije, objavio je u ponedjeljak švedski institut za mirovna istraživanja SIPRI.

Australija je tako napredovala za dva mjesta u odnosu na 2017. godinu, pokazala je analiza Stockholmskog međunarodnog instituta za mirovna istraživanja.

Razlog je vjerojatno nabava novih vojnih aviona F-35 i projekt izgradnje podmornice vrijedan 50 milijardi australskih dolara (33 milijarde američkih dolara), nagađa tv postaja ABC.

Zemlja je proteklih godina pojačala uvoz vojnih zrakoplova i plovila zbog percipirane prijeteće situacije u regiji.

Prvo je mjesto na ljestvici uvoznika oružja ponovo zauzela Saudijska Arabija dok se Kina nalazi na trećem mjestu, popevši se za tri mjesta u odnosu na plasman u 2017. godini.

Indija se spustila s drugog na četvrto mjesto, pokazuje SIPRI-jevo istraživanje.

Na izvoznom tržištu i dalje dominiraju SAD, Rusija, Francuska i Njemačka na prvom, drugom, trećem i četvrtom mjestu dok je peto pripalo Španjolskoj koja je u 2017. bila na devetom mjestu.

Vlada u Canberri nije pak u stavci izvoza ostvarila zacrtani cilj prema kojem je Australija do 2027. trebala ući među deset vodećih izvoznica oružja u svijetu, budući da je u 2018. kliznula na 25. mjesto, s 18. mjesta u 2017.

Inicijativa je pokrenuta prošle godine uz predložena ulaganja u vrijednosti više milijardi dolara.

"Australska vlada uložit će 200 milijardi dolara u najambiciozniji razvoj obrambenih sposobnosti u svojoj povijesti", naveo je glasnogovornik ministarstva obrane.

„Razvoj takvih sofisticiranih kapaciteta uključuje nabavu opreme i usluga od bliskih partnera, kao što su Sjedinjene Države, te rad s kompanijama koje izgrađuju australske industrijske kapacitete“, dodao je.

Australska ministrica obrane Melissa Price posjetit će ovog tjedna Sjedinjene Države kako bi promovirala domaću vojnu industriju i osigurala više radnih mjesta u zajedničkom programu izgradnje vojnih letjelica F-35.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:27