ODLUKE

'IZNIMNO NADARENA I PAMETNA ŽENA' Trump imenovao bivšu novinarku veleposlanicom u UN-u, a nekadašnjeg Bushevog suradnika ministrom pravosuđa

Heather Nauert
 Brendan Smialowski / REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump objavio je u petak da je Heather Nauert, bivšu novinarku mreže Fox News, imenovao veleposlanicom Sjedinjenih Država u Ujedinjenim narodima, umjesto Nikki Haley, a Williama Barra, nekadašnjeg suradnika Georgea H. W. Busha, ministrom pravosuđa.

Heather Nauert koja je lani promovirana u glasnogovornicu američke diplomacije premda nije imala nikakva političkog iskustva, "iznimno je nadarena" i "pametna" žena, rekao je Trump u Bijeloj kući. "Mislim da će ju svi poštovati", dodao je predsjednik Sjedinjenih Država.

Nauert (48) koja je novinarstvo diplomirala na sveučilištu Columbiji, ispekla je zanat na mreži ABC-u, a napose na Fox Newsu.

Nikki Haley, glavna u Trumpovoj ekipi, podnijela je ostavku početkom listopada, na opće iznenađenje. Kći indijskih useljenika kojoj se redovito pripisuju ambicije za ulazak u Bijelu kuću, rekla je tada da se neće kandidirati na predsjedničkim izborima 2020. i da će poduprijeti Trumpa.

Trump je ujedno objavio da na dužnost ministra pravosuđa imenuje Williama Barra (68), uglednog republikanskog pravnika koji je istu dužnost obnašao početkom 1990-ih za predsjedničkog mandata Georgea H. W. Busha.

"Od samog početka sam ga stavio na prvo mjesto na popisu", rekao je Trump.

Barr će zamijeniti Jeffa Sessionsa kojeg je predsjednik razriješio dužnosti prošlog mjeseca."Poštuju ga i republikanci i demokrati", izjavio je predsjednik o Barru.

William Barr, koji je također diplomirao na sveučilištu Columbiji, radio je za CIA-u, na sudovima u saveznoj prijestolnici i u odvjetničkim uredima prije nego je stupio u službu predsjednika Georgea H. W. Busha koji je umro prije tjedan dana.

Oba imenovanje treba još potvrditi Senat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:10