NEISKORIŠTEN POTENCIJAL

Izrael: Balkan postaje novo uporište al-Qa'ide

 Reuters

Balkan će postati uporište i buduća meta al-Qa'ide i drugih islamskih terorističkih organizacija, upozorio je izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman.

On je makedonskom premijeru Nikoli Gruevskom, tijekom njegova nedavnog posjeta Izraelu, predstavio obavještajne podatke, na temelju kojih Izrael zaključuje da će Balkan biti uključen u "globalnu mrežu džihada", jer će svoje akcije na njega proširiti al-Qa'ida i druge ekstremističke islamske grupe.

Prema podacima kojima raspolaže Izrael, na seljenje operacija islamskih ekstremističkih grupa ukazuju i tragovi novca iz muslimanskih humanitarnih operacija, koji vode u balkanske države, prije svega u one u kojima žive Albanci i Bošnjaci.

Lieberman je dodao i da spomenute terorističke grupe već mobiliziraju nove članove i osnivaju terorističke ćelije, a Balkan im se čini neiskorištenim izvorom regruta.

Zbog toga je izraelski ministar vanjskih poslova pozvao makedonskog premijera i ministre makedonske vlade da ne dozvole da se teroristi ukorijene i na Balkanu, nakon što se al-Qa'ida utvrdila u Somaliji, Keniji i Nigeriji.

Lieberman je dodao i da Al Kaida pokušava iskoristiti napetosti koje vladaju među kršćanima na Balkanu, zbog čega je pozvao premijera i ministre vlade Makedonije da budno prate događaje u svojoj državi i na Balkanu.

Alkalaj prosvjedovao zbog Liebermanovih tvrdnji



Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj izrazio je ministru Liebermanu negodovanje zbog njegovih tvrdnji da BiH postaje teritorij za novačenje terorista.

Alkalaj je svojem izraelskom kolegi telefonom poručio kako su ove tvrdnje potpuno neutemeljene, da u BiH nema terorističkih ćelija niti kampova, te da takve informacije nanose štetu međunarodnom ugledu BiH. Upozorio je da je to osobito opasno u vrijeme kada BiH pokušava dobiti odluku EU o ukidanju viznog režima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:08