POPUSTILI POD PRITISKOM

Izrael će ipak ublažiti blokadu pojasa Gaze

Hamas i Palestinska samouprava napali Izrael da se pokušava izvući s ‘polovičnim rješenjima’
A handout picture from the Israeli Government Press Office shows Middle East Quartet Envoy Tony Blair (L) shaking hands with Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu on June 11, 2010 in Jerusalem. AFP PHOTO/GPO/AMOS BEN GERSHOM
 AFP

JERUZALEM - Suočene s međunarodnim pritiskom nakon prošlomjesečnog incidenta s humanitarnim konvojem, izraelske vlasti u četvrtak su odobrile plan prema kojem bi se u sljedećim tjednima trebala ublažiti prije četiri godine nametnuta blokada pojasa Gaze.

Međunarodna supervizija

- Izrael je odlučio liberalizirati sustav prema kojem roba za civilnu upotrebu ulazi u Gazu te proširiti dotok materijala za civilne projekte pod međunarodnom supervizijom - istaknuli su u vladi, ali i dodali da neće odustati od dosadašnjih sigurnosih procedura kako bi spriječili ulazak oružja i ratnog materijala.

I Hamas i čelništvo Palestinske samouprave dočekali su taj izraelski korak na nož, optužujući ga da se “polovičnim”, za njih neprihvatljivim, rješenjima, pokušava osloboditi pritiska međunarodne zajednice.

EU pozdravila odluku

S druge strane, EU je pozdravila odluku Izraela, koja se navodno temelji na dogovoru na kojem su posljednjih nekoliko dana radili premijer Izraela Benjamin Netanyahu i poslanik za Bliski istok Tony Blair, koji je pregovarao u ime Kvarteta za mir.

Assad: ‘Izrael ima piromansku vladu koja podiže rizik od rata’

Sirijski predsjednik Bashar al-Assaf obrušio se danas na Izrael, optuživši ga da ima “piromansku” vladu koja je “definitivno” podignula rizik od rata u regiji s upadom na humanitarni konvoj za Gazu 31. svibnja.

- Taj je napad uništio bilo kakvu šansu za mir u bliskoj budućnosti. Incident je dokazao da je ova izraelska vlada još jedna piromanska vlada i da s takvom vladom ne možete postići mir - poručio je Assad u intervjuu za BBC.

Dodao je kako Sirija i prije tog incidenta nije gledala na Izrael i njegova premijera Benjamina Netanyahua kao na mirovne partnere.

- Definitivno nemamo partnera, to znamo. S ovom vladom se radi o nečem potpuno drugačijem nego s bilo kojom prijašnjom izraelskom vladom - objasnio je Assad i zanijekao da Sirija opskrbljuje militantni Hezbollah oružjem. ( M. H.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:45