POVIJESNI SUKOB

Ljuti protivnici iz Fataha i Hamasa zakopali sjekire

Uz posredovanje Egipta dogovoren sporazum kojim se pomiruju palestinske frakcije

KAIRO - Fatah i Hamas su se pomirili. I postigli dogovor kojim će riješiti otvorena pitanja. Vijest je objavljena u ponedjeljak navečer i odmah je bila popraćena epitetima “neočekivano, iznenađujuće”. A za cijelu priču nije nevažno da je informaciju o zakapanju sjekira dviju organizacija koje su doslovno do jučer bile u neformalnom ratnom stanju objavila egipatska novinska agencija pozivajući se na svoju obavještajnu službu.

Mešal stiže iz Sirije

Pregovore su vodili visoki dužnosnici Fataha i Hamasa, a dogovoreni će dokument iduće srijede potpisati lideri dvaju organizacija, Mahmud Abas u ime Fataha i Halid Mešal u ime Hamasa. Sporazum predviđa da obje strane formiraju prijelaznu vladu “neovisnih političara”. Taj bi novi, zajednički kabinet trebao pripremiti nove parlamentarne i predsjedničke izbore za godinu dana. Pregovarači su uspjeli nadići i do sada gotovo nerješiv problem sigurnosnih službi - sada svaka strana ima svoje sigurnjake koji ne samo da nisu surađivali nego su radili jedni protiv drugih.

Arafatov suradnik

Inače, riječ je o dvije povijesno suprotstavljene organizacije. Fatah je izrastao na sekularnim temeljima i borbi protiv Izraela u kojoj su se otvoreno služili i terorističkim akcijama. Sadašnji lider tih dvaju organizacija je Mahmud Abas, rođen 1935. godine u doba britanskog mandata u Palestini iz koje je izbjegao u Siriju tijekom rata 1948. godine. Bio je najbliži suradnik i nasljednik Jasera Arafata s kojim zajedno odustaje od terorizma.

Hamas je nastao 1987. godine na valu islamskog fundamentalizma pod utjecajem egipatske Muslimanske braće te se angažirao na socijalnom radu s palestinskim izbjeglicama i propagandi, a ima i svoje vojno krilo.

I dalje terorizam

Ne priznaje pravo Izraelu na postojanje, a do danas se nije odrekao terorizma. Od osnutka je dovodio u pitanje Arafatovo vodstvo i poteze Fataha. Nakon što je poginuo osnivač šeik Ahmed Jasin organizaciju je preuzeo Halid Mešal koji boravi u Damasku gdje je bio metom neuspješnog napada izraelske tajne službe Mossad. U Gazi je pak ključna osoba pokreta Ismail Hanija, također Mossadova meta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:19