KRIZA OKO GAZE

Izrael je premontirao snimku s turskog broda

Vojska priznaje da ne može utvrditi jesu li antisemitski povici došli s napadnutog broda
 AP

JERUZALEM - Izrael je priznao da je u montaži redigirao audiosnimke za koje je tvrdio da sadrže antisemitske i antiameričke povike aktivista s turskog broda Mavi Marmara, koji je prošli tjedan pokušao probiti izraelsku blokadu Gaze.

Izraelci sada priznaju da su zapravo pogrešno identificirali izvor snimljenih radioporuka, za koje su u petak tvrdili da dolaze s broda koji su izraelski komandosi zauzeli i ubili devet muškaraca.

Snimka traje 6 minuta

Na snimci od 26 sekundi prvo se čulo upozorenje brodu da je na snazi blokada Gaze, a potom odgovor: “Umuknite, vratite se u Auschwitz”. Drugi glas kaže da konvoj ima dopuštenje palestinskih dužnosnika da pristane u Gazi, a treći glas dodaje: “Pomažemo Arapima koji se bore protiv SAD-a. Ne zaboravite 11. rujna, dečki”.

Izraelska vojska sada je objavila integralnu snimku od gotovo šest minuta u kojoj se čuju te poruke, ali i neke druge, uz dugačke periode statičke buke i poziva na drugim jezicima.

“Da objasnimo: audiosnimka je skraćena kako bi se izbacili periodi šutnje na radiju kao i nerazumljivi komentari, kako bi ljudima bilo lakše pratiti razgovor. Budući da je riječ o otvorenom kanalu, ne može se identificirati koji su određeni brod ili brodovi u ‘Flotili slobode’ odgovarali izraelskoj mornarici”, priopćila je vojska.

Organizatori konvoja i prije su optuživali Izrael da je snimke izmanipulirao snimkama kako bi aktiviste prikazao kao antisemite.

Ubijena četiri terorista

Istodobno je iranski Crveni polumjesec najavio da će poslati tri humanitarna broda u Gazu

Izraelske su snage uz obalu Gaze ubile četiri palestinska ronioca. Izraelska vojska priopćila je da je napala plovilo s “timom terorista koji su nosili ronilačka odijela, a išli su izvršiti teroristički napad”, što su palestinski izvori odbacili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 09:06