DOLAZI ‘ADIR‘

Izrael nabavlja 25 moćnih borbenih aviona: Samo za njih radi se specijalna varijanta, a sve plaćaju - Amerikanci!

Izrael je bio prva zemlja izvan SAD-a koja je nabavila F-35, a već u svibnju 2018. prvi su ga upotrijebili u borbi

Borbeni avion F-35 Zračnih snaga Izraela

 Jack Guez/Afp/Profimedia/Jack Guez/afp/profimedia

Izrael je odobrio kupnju treće eskadrile F-35 "nevidljivih" borbenih aviona od američkog proizvođača Lockheed Martina u sklopu ugovora vrijednog tri milijarde dolara, izvijestilo je nedjelju izraelsko Ministarstvo obrane.

Tih dodatnih 25 zrakoplova povećat će broj F-35 aviona u izraelskim zračnim snagama na 75, priopćilo je ministarstvo, dodajući da će se taj posao financirati kroz paket obrambene pomoći koji Izrael dobiva od SAD-a.

Izrael je bio prva zemlja izvan SAD-a koja je nabavila F-35. U svibnju 2018. zapovjednik njegovih zračnih snaga rekao je da je Izrael prvi upotrijebio taj avion u borbi.

F-35 je također poznat kao Joint Strike Fighter, a u Izraelu pod svojim hebrejskim imenom "Adir" (Moćni). Adir, pritom, nije od ostalih F-35-ica različit samo u nazivu. Naime, Izrael je od Amerikanca ishodio opciju da se za njih proizvodi specijalna varijanta ovog borbenog aviona, u koju se ugrađuje niz izraelskih sustava, od avionike do naoružanja - mnogi smatraju da je upravo ta inačica F-35-ice najpotentnija na bojištu.

Lockheed Martin i proizvođač motora Pratt & Whitney složili su se uključiti izraelske obrambene tvrtke u proizvodnju komponenti zrakoplova, istaknulo je izraelsko ministarstvo.

Glavna prednost F-35 su njegove stealth karakteristike (znatno smanjena radarska vidljivost) zahvaljujući kojima bi trebao znatno uspješnije izbjegavati neprijateljske PZO sustave, ali i borbene zrakoplove. Amerikanci su njegov razvoj i dosadašnju proizvodnju utrošili više od 412 milijardi dolara (podaci iz rujna prošle godine), a dosad je proizvedeno više od 935 primjeraka, što za američke potrebe, što za zračne snage njihovih saveznika.

Zbog stealth karakteristika ruski radari teško otkrivaju F-35, dok mu njegovi napredni senzori i oružani sustavi omogućavaju da otkrije, nacilja i pogađa mete na većim udaljenostima. A napredna avionika i obrambeni sustavi avionu daju veliku šansu za preživljavanje u borbenim okolnostima, pisao je nedavno bivši zapovjednik NATO-ovih snaga u Europi, umirovljeni američki general Philip Breedlove.

Osim što ima veliku vrijednost kao sredstvo odvraćanja neprijatelja, F-35 saveznicima da je veliku mogućnost interoperabilnosti između više oružanih sustava, za koju Breedlove ističe da je "esencijalna" za efikasno provođenje NATO-vih operacija.

Zbog gore nabrojanih karakteristika niz NATO zemalja već je nabavio, ili je u postupku nabave ovog borbenog aviona pete generacije. Osim SAD-a, koji će kao glavni proizvođač, operator i naručitelj nabaviti preko 2600 tih aviona, tu su i Ujedinjeno Kraljevstvo, Italija, Nizozemska, Norveška, Kanada, Danska, Belgija, Poljska, Finska i Njemačka. Uz njih F-35-ice i Izrael, na njima lete i Japanci, Australci i piloti Južne Koreje, a kupuju ih i Singapur i Švicarska. Konačno, očekuje se da će ih naručiti i još najmanje dvije NATO članice - Češka (njihovu potencijalnu kupnju SAD je odobrio nedavno) i Rumunjska. Mnogi misle da im "odoljeti" neće ni Grčka, iako Atena kupuje francuske Rafale, a ima i veliki broj F-16-ica koje prolaze nadogradnju na najnoviji standard.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:21