NOVI PRIJEPORI U BiH

Izrael podržao zahtjeve Hrvata u BiH! Komšić i političko Sarajevo u šoku, traže pojašnjenja, slali bi prosvjedne note...

Izrael je pozdravio i odluku Grada Mostara o preimenovanju ulica koje su nosile imena po ustašama

Željko Komšić

 Riccardo De Luca/Anadolu Agency Via Afp

Izrael je u ponedjeljak izrazio očekivanje da će izmjena Izbornog zakona u BiH osigurati jednakost i nediskriminaciju građana uz očuvanje uloge konstitutivnih naroda i njihova legitimnog političkog predstavljanja u vlasti, što je u toj reformi predlagala hrvatska strana.

- Država Izrael čvrsto vjeruje da je Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini i njegov Aneks IV – Ustav BiH, uspostavio održiv sustav podjele vlasti između konstitutivnih naroda i njihovih političkih predstavnika. Izrael smatra da se to mora poštivati ​​i uzeti u obzir pri traženju rješenja za izborni zakon, koji istodobno mora osigurati dva ključna načela: jednakost i nediskriminaciju, navodi se u priopćenju upućenom iz izraelskog veleposlanstva.

Dodaje se kako se taj cilj može ostvariti legitimnim političkim predstavljanjem koje je verificirao Ustavni sud Bosne i Hercegovine. U priopćenju se pojašnjava kako bez legitimnog predstavljanja ‘sustav konsocijacijske demokracije (ugrubo - riječ je o obliku političkog uređenja u kojem određene grupe, podijeljene po etničkom ili religioznom ključu, sudjeluju u dijeljenju/obnašanju vlasti/moći po principu proporcionalnosti, autonomije i mogućnosti veta, op. a.) nije niti provediv niti održiv‘.

- Pozdravlja se spremnost i prijedlozi hrvatske strane što se pokazalo kroz pregovore o izmjenama izbornog zakona, ističe se u priopćenju.

Tek treba provesti presude ESLJP-a

Dodaje se da u izbornoj reformi presude Europskog suda za ljudska prava, uključujući slučaj Sejdić-Finci, tek trebaju biti provedene. Ocjenjuje se i kako izostanak provedbe izborne reforme ostaje teret za BiH.U istome priopćenju iz veleposlanstva koje BiH nerezidentno pokriva iz Tirane, Izrael je pozdravio ‘nedavne ohrabrujuće akcije‘ koje su poduzele institucije Bosne i Hercegovine s ciljem zaštite židovske zajednice i njenog položaja u zemlji.

Odlukom državnog Parlamenta prihvaćena je radna definicija pojma antisemitizam, koju je postavila Međunarodna alijansa za sjećanje na holokaust (IHRA), a sličnu rezoluciju donijelo je i Predsjedništvo BiH.

Izrael je pozdravio i odluku Grada Mostara o preimenovanju ulica koje su nosile imena po ustašama. Izrazili su očekivanje kako će i drugi u BiH gradovi slijediti pozitivni iskorak grada na Neretvi o preimenovanju ulica i javnih ustanova koje nose uvredljive nazive.

Komšićevi prigovori

Nekoliko sati nakon što se oglasila izraelska ambasada, reagirao je i član Predsjedništva BiH, Željko Komšić. On je istaknuo da stavovi ambasade Izraela sadrži nekoliko vidnih kontradiktornosti, prenosi klix.ba.

Komšić napominje da se prva kontradiktornost odnosi na to da Izrael podržava jednakost svih građana u Bosni i Hercegovini, što je univerzalni princip u svim demokratski uređenim zemljama.

- U istoj izjavi kaže se da se podržava ‘legitimno predstavljanje‘ kao izraz konsocijacijskog političkog modela, davno napuštenog u svijetu jer je temeljen na sistemski uređenoj diskriminaciji, navodi Komšić.

Druga kontradiktornost, smatra Komšić, se odnosi na to što su, prema njemu, zagovornici konsocijacije u BiH oni politički akteri čije su politike temeljene na negiranju genocida, veličanju ratnih zločina i zločinaca, te na realizaciji ciljeva udruženih zločinačkih pothvata, za što Komšić ističe da vjeruje da nije službena politika Izraela.

- Zato pozivam prijateljsku zemlju Izrael da otkloni nejasnoće koje hrane različite ‘interpretatore‘ i jasno kaže da li je stav okrenut prema podršci jednakosti svih građana, a među njima i naših sugrađana Židova u BiH kao univerzalnom međunarodnom principu ili je, ipak, iskazana podrška dodatnim etničkim podjelama, jačanju sistemske diskriminacije i nejednakosti glasa, poručio je Komšić.

Komšić je istaknuo da BiH prema univerzalnim principima vode aspiracije za članstvom u NATO savezu i Europskoj uniji, dok politike "konsocijacija" i etničkih podjela odaljavaju od tih nadnacionalnih organizacija. Iz toga razloga Komšić smatra da je pojašnjavanje stavova Izraela - važno.

Osuda SDP-a BiH

Podršku Izraela izmjenama Izbornog zakona osudio je i predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić. Od Ministarstva vanjskih poslova i Predsjedništva Bosne i Hercegovine je zatražio da, kako je naveo, hitno upute protestnu notu Izraelu te da im ukažu na stvarni pravni poredak BiH, piše klix.ba.

Pozvao je i na bilateralni susret kako bi se izraelski dužnosnici upoznali s političkim sistemom BiH te djelovanju onih koji, kako je istaknuo, osporavaju jednakopravnost, promiču kulturu veličanja zločina genocida i negiraju temeljna ljudska prava, pa i pripadnicima židovske zajednice u Bosni i Hercegovini.

- Gotovo je nevjerojatno i krajnje paradoksalno da ambasada Izraela podržava sistem, koji je okvalificiran kao rasistički i diskriminatoran, upravo po tužbi našeg židovskog sugrađanina, uvaženog gospodina Jakoba Fincija. Na ovaj način ambasada Izraela se de facto i de iure stavlja na stranu onih, koji su obavezujućim presudama Europskog suda za ljudska prava, obilježeni kao promotori diskriminacije, pored ostalih, i nad Židovima, napomenuo je.

Prema njegovim riječima, svako tko zagovara ekskluzivna prava konstitutivnih naroda nad drugima upravo održava diskriminaciju između ostalih i Jevreja. Poručio je Ambasadi Izraela da podržava "koncept tzv. legitimnog predstavljanja koji u Ustavu Bosne i Hercegovine ne postoji. Da podsjetim gospodu iz ambasade Izraela da u presudi po tužbi Jakoba Fincija i Derve Sejdića, Europski sud za ljudska prava kaže da ‘smatra da se nijedna vrsta različitog postupanja, koja se isključivo ili u kritičnom obimu zasniva na etničkom porijeklu pojedinca, ne može objektivno opravdati u suvremenom demokratskom društvu koje je izgrađeno na principima pluralizma i poštovanja različitih kultura‘, kaže Nikšić.

- Za taj koncept je Europski sud za ljudska prava u više presuda rekao da je zaostala, retrogradna posljedica ‘brutalnog sukoba obilježenog genocidom i etničkim čišćenjem‘. Iz ove ambasade Bosnu i Hercegovinu nazivaju konsocijacijskom demokracijom što je neistinita i krajnje opasna formulacija. U Bosni i Hercegovini ne postoje konsocijacijske jedinice. Naša država je jedinstvena i suverena, a niti jedan njen unutrašnji administrativni element nema nikakav subjektivitet izvan državnog" smatra Nikšić.

Prema predsjedniku SDP-a BiH, ‘vlast u BiH ne obnašaju konstitutivni narodi, iako su im kroz sistem data ekskluzivna prava‘.

- Sve institucije pripadaju državi i izvode se iz državnog suvereniteta, a ne narodima koji nisu administrativne kategorije. Odgovor bi mogao ići unedogled, dodaje.

Lagumdžija napao Izetbegovića i Čovića

Podršku Izraela promjenama Izbornog zakona u BiH za Klix.ba komentirao je i Zlatko Lagumdžija, bivši ministar vanjskih poslova BiH i bivši predsjednik SDP-a BiH. On je poručio da do eventualnog idućeg poteza visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta treba maksimalno lobirati kako BiH ne bi dobila štetne izmjene izbornog zakona.

- Ima li itko da potjera ove što nas vode da krenu lobirati po par ključnih zemalja prije nego Schmidt donese odluku o izmjenama izbornog zakona. Kada se ne dogovore u roku koji je dao, hoće li samo nastaviti voditi predizbornu kampanju o tome preko medija s plaža i kafana?, rekao je Lagumdžija pa kritizirao lidera SDA Bakira Izetbegovića i te lidera DF-a Željka Komšića.

- Bakir i Željko su još uvijek valjda omamljeni iluzijama o snazi Bundestag rezolucije s kojom oni svakako nemaju ništa i misle da je to dovoljno. Za to vrijeme, ozbiljne diplomatske akcije vode HDZ pa i SNSD, kaže Lagumdžija.

Lagumdžija tvrdi da bi sve bilo drugačije da su stranke sa sjedištem u Sarajevu ozbiljno pristupile da reformski izborni paket mora integrirati makar neke opravdane hrvatske zahtjeve.

- Umjesto toga oni su se konfrontirali s tim zahtjevima i još nastavili da ‘prijete‘ da će ‘Hrvatima uzeti 6 mjesta u Domu naroda‘ do mjere daljnje radikalizacije međuetničkih odnosa. Svojom odlukom da prepuste Čoviću ozbiljan arsenal argumenata, samo su pokazali da nemaju ozbiljnu, poželjnu i izvodivu viziju Bosne i Hercegovine kao jedinstvene države i društva zajedničkih vrijednosti, zaključio je Lagumdžija.

Izrael zahvalio Dodiku i Čoviću na podršci

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova, odnosno odjel za Balkan, zahvalio je pak Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću na njihovom stavu o sukobu u toj regiji.

- Hvala vam na snažnoj podršci. Izrael ima pravo braniti svoje građane: Židove, muslimane i kršćane. Svijet bi trebao stati uz Izrael dok se bori protiv terorizma. Gaza bez terorizma je bolja i za Izrael i za Palestince, stoji u tweetu koji je objavljen kao komentar na Dodikov raniji status u kojem je lider bosanskih Srba napisao da se Izrael ima pravo braniti.

- Osuđujem terorističke napade Islamskog džihada na izraelske civile i u potpunosti podržavam obustavu vatre. Država Izrael ima se pravo braniti, napisao je Dodik.

Sličnu poruku su objavili i kao odgovor na tweet Dragana Čovića.

U njoj navode da će Izrael nastaviti "braniti od terorista koji nasumično lansiraju rakete s jednim ciljem, da ubiju Izraelce".

Počelo tiskanje glasačkog materijala, provedba izbornih rezultata dvojbena

Tiskanje glasačkih listića namijenjenih općim izborima koji će se u BiH održati 2. listopada počelo je u ponedjeljak no i dalje nema naznaka kako će biti popunjen Doma naroda parlamenta Federacije BiH što hrvatske političke stranke smatraju ključnim pitanjem provedbe izbornih rezultata.

Predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) Suad Arnautović kazao je kako će biti tiskano 14 milijuna glasačkih listića na kojima će biti točno 7257 kandidata za različitite dužnosti.

Oni su kandidati 72 političke stranke i 38 kolicija a pravo sudjelovanja na listopadskim izborima osiguralo je i 17 neovisnih kandidata. Oni će se natjecati za članove Predsjedništva BiH, predsjednika RS, zastupnike u zastupničkim domovima državnog i entitetskih parlamenata te u skupštinama deset županija u Federaciji BiH.

Neizravno će se pak birati zastupnici u državnom i federalnom domu naroda te predsjednik Federacije BiH.

Kako će se taj dio izbornog procesa ove godine provesti i dalje ne neizvjesno jer je moguće da to svojom odlukom regulira visoki predstavnik Christian Schmidt, ali i da federalni Dom naroda bude popunjen provedbenom odlukom SIP-a kako je to bio slučaj 2018. godine.

Predsjednik SIP-a Arnautović je pojasnio kako su u tom tijelu sada koncentrirani na tehničke pripreme za provedbu izbora. Kazao je kako su poduzete sve dostupne mjere nadzora s ciljem osiguranja zakonitosti izbornog procesa pa je tako i tiskanje glasačkih listića pod stalnim nadzorom uz uporabu posebnih papira označenih vodenim žigom.

"Tiskara će biti pod stalnim video nadzorom neprestano dostupnim SIP-u i te snimke će se čuvati", kazao je Arnautović.

Pojasnio je kako su prvi na redu za tiskanje listići namijenjeni biračima u inozemstvu koji će glasati poštom pa im stoga mora pravodobno biti dostavljen glasački materijal.

Središnje izborno povjerenstvo do sada je potvrdilo registraciju nešto manje od 70 tisuća birača koji će moći glasati dopisnim putem iz inozemstva što je znatno manje u usporedbi a brojem prijava za lokalne izbore održane prije dvije godine.

Oko 10 tisuća birača nije dobilo suglasnost SIP-a za glasanje poštom zbog nepotpune dokumentacije no manje od 400 takvih osoba žalilo se na ovakvu odluku.

Za lokalne izbore 2020. godine bilo je 153 tisuće prijava no u SIP-u smatraju kako je iza tih brojki bilo skriveno puno manipulacija, uključujući krađu identiteta pa je sada uveden novi način elektronske prijave iz stroge provjere IP adrese i dokumenata koje je potrebno priložiti.

"Mi nemamo nikakav politički odnos prema procesu registracije. Mi samo provodimo izborni zakon", kazao je Arnautović komentirajući prigovore građana iz inozemstva da im je ove godine bilo otežano prijaviti se za glasanje dopisnim putem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. lipanj 2023 19:55