NUKLEARNA KRIZA

Izrael se priprema na vojni udar: Netanyahu nagovara članove vlade na napad na Iran

Izrael posjeduje rakete tipa Jericho, sposobne za prijenos nuklearnih glava
Israel's Prime Minister Benjamin Netanyahu addresses a leadership meeting of the Conference of Presidents of Major American Jewish Organizations in New York, July 7, 2010. REUTERS/Mike Segar (UNITED STATES - Tags: POLITICS)
 Reuters

Benjamin Netanyahu , premijer Izraela, pokušava dobiti podršku svoje vlade za vojni udar na Iran, javlja Telegraph .

Ovu je informaciju potvrdio visoki izraelski dužnosnik, koji tvrdi kako Netanyahu surađuje s Ehudom Barakom, ministrom obrane, kako bi dobio potporu skeptičnih članova kabineta.

Izrael je u srijedu izvršio pokusni let balističkog projektila, kako bi se provjerio raketni pogon. Vjeruje se da Izrael posjeduje rakete tipa Jericho , sposobne za prijenos nuklearnih glava.

Vojni udar na Iran već je danima tema u Izraelu, a Netanyahu i Barak su na vojnu akciju već uspjeli nagovoriti ministra vanjskih poslova Avigdora Liebermana. Ipak, mali, ali uporan dio vlade protivi se napadu, a među njima se nalazi i čenik vojske Benny Gantz, kao i šef izraelske obavještajne službe Tamir Pardo.

Iran je u stanju pripravnosti te je najavio 'kažnjavanje' bilo kakvog napada Izraela.

Uzrok sukoba je iranski nuklearni program kojeg Izrael vidi kao direktnu opasnost, dok Iran uvjerava kako je riječ o programu koji za cilj ima civilnu upotrebu, a ne vojnu primjenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:17