NEKOLIKO MJESECI MIRA

UN-ovo izvješće smirilo situaciju na Bliskom istoku: Izrael odustaje od rata, Teheranu se spremaju sankcije?

 Arhiva

Međunarodna agencija za atomsku energiju ( IAEA ) je u svom izvješću o iranskom nuklearnom programu izrazila 'duboku zabrinutost' zbog moguće vojne primjene. Iran već godinama tvrdi kako je njihov nuklearni program uspostavljen isključivo u civilne svrhe, a izvješće UN-ove agencije Teheran je već sada odbacio, tvrdeći kako je riječ o izmišljotini.

IAEA kao razlog svoje zabrinutosti navodi aktivnosti koje su jasno povezane s izgradnjom nuklearne bombe, a koje se razlikuju od aktivnosti koje služe isključivo u civilne svrhe. Informacije je dobila satelitskim snimkama, kao i informacijama prikupljenim od deset svojih članica.

Izvješće IAEA dolazi u pravi trenutak kako bi smirila uzavrelu situaciju na Bliskom istoku, gdje je Izrael, glavni protivnik iranskog nuklearnog programa, već počeo, tvrde neslužbeni izvori, s priprama za mogući napad . SAD, njihov glavni saveznik, već je sada najavio kako će pomno proučiti izvješće, a jasno je kako će sličan stav zauzeti i ostale svjetske sile. Time se otvaraju vrata za ekonomski embargo Iranu, čime bi ga se moglo mirno, kao i u slučaju Sjeverne Koreje, prisliti na odustajanje od nuklearnog naoružavanja.

Analitičari pretpostavljaju kako će Izrael prestati zveckati oružjem barem na nekoliko mjeseci, barem dok ne stignu prve reakcije na UN-ovo izvješće. Tek nakon što međunarodna zajednica zauzme stav prema Teheranu, Izrael će odlučiti od daljnjim koracima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 19:56