NASILNI PROSVJEDI

FOTO Drama u Teheranu: Prosvjednici upali u britansku ambasadu! Razbijali su sve pred sobom...

Smrt Britaniji!, vikali su mladi Iranci koji su veleposlanstvo zasuli kamenjem. Zapalili su i britansku zastavu
Iranian protestrrs break into the British embassy in Tehran on November 29, 2011. More than 20 Iranian protesters stormed the British embassy in Tehran, removing the mission's flag and ransacking offices. AFP PHOTO/ATTA KENARE
 AFP

Nastavlja se sukob na liniji London - Teheran, gdje su prosvjednici napali britansku ambasadu, zapalili njenu zastavu i podigli onu islamske republike. Prosvjedi tamošnjih studenata protiv britanske politike prešli su u nasilje i mladi Iranci zasuli su strano predstavništvo kamenjem i povicima ‘ smrt Britaniji’.

Potpuno isto moglo se čuti i dan ranije u parlamentu koji je s 87 posto pozitivnih glasova odobrio mjere protiv Ujedinjenog Kraljevstva nakon što je London uveo nove sankcije Teheranu. Samo četiri zastupnika glasala su protiv, a 11 je bilo suzdržano. Četiri zastupnika koja su bila protiv tražila su potpun prekid odnosa s Londonom. Reakcija britanske vlade još se čeka.

Odnosi dviju zemalja (ponovo) su krenuli nizbrdo nakon što je Britanija nedavno postrožila sankcije Iranu, tvrdeći da je cilj njegova nuklearnog programa razvoj atomske bombe. Britanija se pritom pozvala na izvješće međunarodne atomske agencije IAEA da Iran razvija tehnologije ključne za izradu bombe.

Teheran je najviše zažuljala zabrana poslovanja britanskih i iranskih banaka, ali i udar na petrokemijsku industriju. I tako je parlament izglasao, a starateljsko vijeće odobrilo, mjere među kojima je i ona o povlačenju iranskog ambasadora iz Londona i izbacivanju britanskog iz Teherana. Odnosi između dviju zemalja bili bi svedeni na najniže šefove predstavničkih misija.

- Britanija će reagirati s podrškom svojih međunarodnih partnera - komentirao je dan ranije britanski šef vanjskih poslova William Hague najavu, mašući podrškom EU-a i drugih zemalja ako se Britaniji priredi takav tretman. Burno je jučer bilo i na Starom kontinentu. EU je vijećala o francuskom prijedlogu embarga na izvoz nafte iz Irana i drugim mjerama, no upućeni tvrde da nema šanse da prijedlog dobije podršku od svih članica. Sankcije, pak, Vijeća sigurnosti UN-a propale su jer su ih blokirale stalne članice Kina i Rusija. No SAD, Kanada i Britanija postrožile su unilateralno sankcije.

U međuvremenu, Iran je u ponedjeljak potresla nova misteriozna eksplozija, ponovo u gradu s nuklearnim postrojenjima, što je bilo dovoljno za spekulacije o još jednom pokušaju sabotaže iranskog nuklearnog programa. U sličnom incidentu 12. studenog, eksplozija je zaljuljala vojnu bazu Bid Kaneh i ubila 17 pripadnika Iranske revolucionarne garde, među njima i generala-bojnika Hasana Mogadama, šefa programa za razvoj balističkih raketa islamske republike. Iran začudo ne tvrdi da je to dijelo Izraela i SAD-a koje optužuje za likvidaciju svojih nuklearnih znanstvenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 18:09