AKCIJA

Izraelska vojska počela rušiti Hezbollahove tunele

 Profimedia, Zuma Press - News

Izraelska vojska je u četvrtak navečer počela rušiti tunele koje je Hezbollah, tvrdi, prokopao ispod libanonske granice u vojne svrhe, rekao je njezin glasnogovornik, potpukovnik Jonathan Conricus.

Vojska kaže da je od početka velike operacije 4. prosinca locirala četiri podzemna tunela koja ispod libanonske granice ulaze u izraelski teritorij.

"Eksplozije u zapadnom dijelu granice posljedica su djelatnosti vojske koja uništava i neutralizira Hezbollahove tunele za napad", piše u vojnom priopćenju.

"Imamo spremne pješačke i oklopne postrojbe, zrakoplovstvo u stanju pripravnosti, pomorske postrojbe, usklađene, s jasnim naredbama i spremne za veoma različite scenarije", rekao je.

Ovo razmještanje snaga je "priprava i poruka Hezbollahu da nećemo trpjeti nikakvo približavanje ni pokušaj da nas se omete u našim nastojanjima da srušimo te ofenzivne prekogranične tunele", rekao je.

Hezbollah se služi tunelima za otmicu i ubojstvo izraelskih vojnika i civila i za osvajanje dijela izraelskog teritorija u slučaju neprijateljstva, kaže Izrael.

Potpukovnik Conricus opetovao je da operacija "Sjeverni štit" ima "isključivo obrambenu" zadaću.

Izraelska vojska kaže da je locirala četiri tunela duž 80 km granice, ali je sigurna da ih ima još te upozorava da će djelovati sve dotle dok ih ne neutralizira.

Dodaje da će joj za rušenje trebati nekoliko sati i da sva četiri tunela neće biti srušena tijekom večeri. Vojska će upotrijebiti različite tehnike, ovisno o tunelu, ali nije otkrila pojedinosti.

Hezbollah, moćni naoružani pokret, nije reagirao na izraelske izjave o lociranju tunela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 01:55