KUHA SE NA BLISKOM ISTOKU

IZRAELSKI MEDIJI BRUJE O MOGUĆEM NAPADU NA IRAN 'Čuli smo da nas Teheran planira napasti iz Sirije' NETANYAHU 'Imamo detalje tajnog iranskog programa'

 
Benjamin Netanyahu, Donald Trump, Hassan Rouhani i Vladimir Putin
 Reuters/YouTube/CC

>>> NOVO 19:55 Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u ponedjeljak je rekao da je Iran lagao da nije nastojao doći do nuklearnog oružja te da je nastavio prikupljati znanja o nuklearnom oružju nakon potpisa sporazuma sa svjetskim silama 2015.

- Iranski čelnici stalno niječu da su ikada nastojali doći do nuklearnog oružja, rekao je Netanyahu.

- Večeras sam ovdje da vam kažem jednu stvar: Iran je lagao.

- Nakon potpisivanja nuklearnog dogovora 2015. Iran je pojačao napore da sakrije svoje tajne dokumente, rekao je.

- 2017. Iran je premjestio svoje dokumente o nuklearnom oružju na strogo tajnu lokaciju u Teheranu, dodao je izraelski premijer navodeći da su izraelski obavještajci prije nekoliko dana došli u posjed više od 55.000 stranica dokaza te još 55.000 dokumenata na 183 CD-a koji su sada, kako kaže, na sigurnoj lokaciji.

Netanyahu je ustvrdio da Iran nastavlja čuvati i širiti znanja o njegovom nuklearnom oružju za buduću upotrebu.

- Ovi dokumenti dokazuju da je Iran drsko lagao kada je rekao da nikad nisu razvijali program za nuklearno oružje, dodao je.

Uslijedila je njegova opsežna prezentacija s detaljima iz dokumenata koji svjedoče o dosad nepoznatom 'Projektu Amad'.

Sve podatke o projektu Izrael je ustupio Amerikancima, a uskoro će ih predatii i Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju.

Inače, sklapanjem nuklearnog sporazuma Iran se obvezao na strogi nadzor i ograničenja u svom nuklearnom programu, a međunarodna zajednica da će Iranu zauzvrat ukinuti sankcije. Američki predsjednik Donald Trump već dugo prijeti da će 'poderati' taj dokument potpisan u srpnju 2015. nakon teških pregovora dok je američki predsjednik bio Barack Obama.

--------------------------

Nakon iranskih prijetnji da će odgovoriti na napad na vojne baze u sirijskoj provinciji Hama, za koji se vjeruje da ga je izveo Izraelm, a u kojem je u nedjelju navečer poginulo 26 boraca, većinom Iranaca, koji se bore na strani režima Bašara al-Asada, politički i obrambeni izvori iz Izraela obavijestili su Rusiju i SAD da će, ukoliko se to dogodi, odnosno ako Iran napadne Izrael iz Sirije, Jeruzalem odgovoriti snažno i napasti Iran, piše ugledni Haaretz.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u ponedjeljak u 19 sati će u televizijskom obraćanju dati, kako je najavljeno, važnu izjavu glede nuklearnog sporazuma s Iranom.

Objava će biti dana iz stožera izraelske vojske u Tel Avivu, stoji u šturoj najavi iz ureda izraelskog premijera.

- Premijer Benjamin Netanyahu će dati izjavu o važnom razvoju događaja glede pitanja nuklearnog sporazuma s Iranom, stoji u priopćenju bez dodatnih pojedinosti.

Netanyahu će, kako pišu izraelski mediji, otkriti i nove obavještajne informacije o Iranu, odnosno dokumente koji dokazuju kako je Iran navodno 'varao' svijet vezano uz nukelarni program, a s informacijama je navodno već upoznat američki predsjednik Donald Trump, koji se snažno zalaže za raskidanje nuklearnog sporazuma s Teheranom, dok se sve ostale države potpisnice tome snažno protive.

Prema izraelskim dužnosnicima, Izrael će na moguće iranske napade odgovoriti silovito, s ciljem da našteti iranskim interesima u Siriji. Glavna meta bit će baze u kojima su smještene iranske snage otkako je počeo rat u Siriji i koje služe kao kanali za prijenos oružja i opreme koja služi za daljnje jačanje iranskih snaga u Siriji. Zasad nema podataka koje bi konkretne mete izraelske odmazde bile u samom Iranu, ali dođe li do takvog napada, regija bi gotovo sigurno u vrlo kratkom roku utonula u kaos.

Proteklih tjedana u izraelskim političkim i vojnim krugovima razmatralo se kako odgovoriti ukoliko Iran reagira na napade u Siriji koji se pripisuju Izraelu. Dužnosnici su zaključili da ukoliko Iran napadne naseljena mjesta u Izraelu, pa čak i iz Sirije, ili uz pomoć Hezbolaha ili drugih militantnih skupina, odgovorit će napadom na iransko tlo.

Međutim, neki vojni izvori smatraju da bi reakcija trebala biti ograničena na Siriju, s time da se našteti iranskim interesima, te kako ne bi bilo dobro da konflikt izravno obuhvati Iran.

Unatoč tenzijama, izraelske obrambene snage nastavljaju sa svojom politikom prema ratu u Siriji, napadajući konvoje koji prevoze oružje Hezbolahu jer ne žele dopustiti da se Iran vojno učvrsti u Siriji.

S druge strane, Moskva bi, ako dođe do napada na iransko tlo, mogla imati manje razumijevanja prema Izraelu nego što je to ranije bio slučaj.

Ruska izjava da planira u Siriju i Libanon prevesti sustav S-300, moglo bi pak navesti Izrael da napadne Asadov režim, no takve ideje još nemaju dovoljnu potporu zbog straha od ruskog odgovora.

Novi američki državni tajnik Mike Pompeo u nedjelju je nakon sastanka s izraelskim premijerom rekao: 'Ostajemo duboko zabrinuti zbog iranske opasne eskalacije prijetnji prema Izraelu i regiji'.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i francuski Emmanuel Macron zauzeli su se u ponedjeljak za očuvanje i 'strogu provedbu' međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu, objavio je Kremlj, u očekivanju odluke američkog predsjednika hoće li se povući iz tog sporazuma.

'Ruski i francuski predsjednik zauzeli su se za očuvanje i strogu provedbu sporazuma iz 2015.', objavio je Kremlj.

Priopćenje je objavljeno nakon što je francuski predsjednik nazvao Putina kako bi ga izvijestio o prošlotjednim razgovorima s Donaldom Trumpom u Bijeloj kući.

Američki predsjednik trebao bi do 12. svibnja odlučiti hoće li raskinuti sporazum s Iranom i ponovno mu uvesti sankcije.

Njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton rekao je u nedjelju da još nije donio odluku.

Dodao je da Trump razmatra prijedlog francuskog kolege da se započnu pregovori o novom, širem sporazumu.

Macron je predložio da se sačuva originalni sporazum koji bi postao prvi od četiri stupa budućeg sporazuma.

Ostali stupovi odnosili bi se na razdoblje nakon 2025. kada će isteći neke odredbe koje se odnose na nuklearne aktivnosti, ali i na iranski raketni program i njegovu destabilizirajuću ulogu u regiji.

Rusija je poručila da ne vidi alternativu sporazumu, a iranski predsjednik Hasan Rohani naglasio je u nedjelju da neće pristati "ni na kakvo ograničenje izvan okvira obveza" koje ima sada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:37