ŠPIJUNSKA AFERA

IZRAELSKI MEDIJI: U HRVATSKOJ UHIĆEN MOSSADOV ŠPIJUN 'Ubojica Hamasova inženjera se skriva u Hrvatskoj, zašto ga hrvatske vlasti ne žele izručiti?'

 
 Profimedia, TEMP Sipa Press

Tunisko ministarstvo pravosuđa u srijedu je ustvrdilo da je jedan od optuženih izraelskih špijuna za ubojstvo Hamasovog inženjera uhićen u Hrvatskoj, javlja Times of Israel.

I Hezbolah i Hamas optužuju Mosad za ubojstvo Mohameda Zouarija (49) koji je izrešetan ispred vlastite kuće u tuniskom lučkom gradu Sfaxu u prosincu 2016. godine.

Hamas je još prošle godine tvrdio kako su izraelski špijuni koristili bosanskohercegovačke putovnice kako bi ušli u Tunis i ubili Zouarija, koji je inače posjedovao i belgijsko državljanstvo.

Izraelski mediji javljaju, pozivajući se na ministarstvo pravosuđa Tunisa, kako je osumnjičeni špijun uhićen prije dva mjeseca u Hrvatskoj, no hrvatske vlasti ga navodno odbijaju izručiti Tunisu.

Zouari, koji je bio zrakoplovni inženjer i državljanin Tunisa, potvrđen je od Hamasa kao centralna figura u njihovom programu razvoja oružja. Smatrali su ga pionirom u razvijanju dronova.

Izrael za sada još nije preuzeo odgovornost za atentat i odbija odgovoriti na optužbe Hamasa da oni stoje iza ubojstva tuniskog inženjera.

Međutim, ubrzo nakon Zouarijevog ubojstva, izraelski ministar obrane Avigdor Liberman dao je za naslutiti da je pokojni inženjer bio meta.

- Ako je netko ubijen u Tunisu vrlo je vjerojatno da nije bio mirovni aktivist ili kandidat za Nobelovu nagradu, kazao je Liberman te istaknuo kako će Izrael i dalje 'štititi svoje interese'.

Ova vijest ponovno je postala aktualna nakon što je u subotu u Kuala Lumpuru ubijen još jedan Hamasov ekspert za oružje.

Fadi Mohammad al-Batsh (35) ubijen je ispred džamije, a iako su njegova rodbina i Hamas optužili Mossad za još jedno bešćutno ubojstvo, Izrael odbacuje i te optužbe.

Policija potvrdila uhićenje državljanina BiH kojega se povezuje s ubojstvom tuniskog inženjera Zouarija

Hrvatska policija u četvrtak je potvrdila da je 13. ožujka po tjeralici tuniškog Interpola uhitila i pritvorila državljanina BiH koji se, po pisanju medija, povezuje s ubojstvo Tunižanina Mohameda Zouarija, zrakoplovnog inženjera navodno povezanoga s Hamasom.

U kratkom odgovoru Hini MUP je potvrdio da je 13. ožujka 2018. „temeljem međunarodne potrage Interpola Tunis u Republici Hrvatskoj uhićen državljanin Bosne i Hercegovine”.

„Nakon uhićenja određen mu je ekstradicijski pritvor, dok je postupak izručenja u nadležnosti pravosudnih tijela Republike Hrvatske”, kažu u MUP-u.

Mediji su ranije prenijeli izjavu tuniškog dužnosnika koji je objavio da su identificirali dvojicu osumnjičenika za Zouarijevo ubojstvo te da je jedan od njih uhićen u ožujku u Hrvatskoj.

Zouari, koji je bio pripadnik vojnog krila Hamasa, ubijen je u prosincu 2016. blizu svojeg doma u tuniskom gradu Sfaxu. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 19:16