NOVIČOK

'JA SAM PROIZVEO OTROV KOJI SU DALI SKRIPALJU I NJEGOVOJ KĆERI' Ispovijest ruskog znanstvenika: 'Njih dvoje nisu prve žrtve koje imam na duši...'

 
 Reuters, Facebook

I dok Moskva nastavlja negirati postojanje programa o kemijskom oružju, BBC-jev novinar Steven Rosenberg susreo se na obali Crnog mora s Vladimirom Ugljevim, znanstvenikom koji tvrdi da je pomogao za Sovjetski Savez razviti nervni agens novičok s kojim su otrovani dvostruki tajni agent Sergej Skripalj i njegova kći Julija u engleskom Salisburyju 4. ožujka.

- Cilj programa bio je proizvesti supstancu puno moćniju od nervnog agensa VX - 10 puta moćniju. I upravo to smo i učinili - kazao je Ugljev, 71-godišnjak koji tvrdi kako su otrov s kojim je Skripalj otrovan u Rusiji identificirali pod kodom A-234.

No, ako je taj otrov toliko snažan, pitanje je kako je Skripalj preživio?

Ugljev vjeruje kako je primio 'malu dozu... blizu razine praga'.

Ranije ovog tjedna Engleska je otkrila kako je otrov bio dostavljen u tekućem obliku.

- Ovo nisu prve žrtve na mojoj savjesti. Ako razmislim, mogao bih vjerojatno nabrojati još desetak ljudi koji su otrovani supstancom koju smo mi proizveli, pod različitim okolnostima. Primjerice, pri vojnoj vježbi. Bio je tu i slučaj znanstvenika Andreja Železnjakova koji se otrovao u laboratoriju.

Vladimir Ugljev radio je pak u državnom laboratoriju u Saratovskoj oblasti na jugozapadu Rusije.

Jednog dana i sam je sudjelovao u incidentu s novičokom.

- Radilo se o novičoku A-240. Otapalo je prokuhalo i iskipjelo na moju desnu ruku. Stavio sam je odmah u klorovodičnu kiselinu i oprao alkalnom peroksidnom otopinom pa stavio ispod slavine.

- Skripalj i ja nastradali smo od istog novičoka, osim što je moj bio A-240, a njegov 234. No, radilo se o supstanci koju sam ja proizveo, a sudeći po uzorcima testova, moguće je da su upravo moje ruke napravile otrov kojim je otrovan Skripalj. Taj otrov ima dugi rok trajanja, odnosno, gotovo da nema datum isteka.

Rusija i dalje inzistira na nevinosti i tvrdi kako su optužbe dio 'rusofobne' urote i provokacije od strane Britanije i Amerike te kako ne postoje dokazi da Moskva stoji iza napada.

- To je apsolutno točno - ističe Ugljev i dodaje: - Nikada nećete dokazati rusku krivnju. No, logika sugerira da iza svega stoji Rusija, kao i način na koji je vlast reagirala. Tako brzo su rekli 'Nismo mi', kao kad lopov ukrade nešto u trgovini - on će prvi povikati da nije on kriv i uprijeti prstom na drugoga.

Ugljev kaže kako nije iznenađen što je Rusija optužena za napad.

- Nije Putin taj kojeg treba kriviti. Svi mi u Rusiji smo krivci. Takva je naša država, nema Putin puno veze. Zamijenite ga s Margaret Thatcher i neće se ništa promijeniti. Problem je što naše društvo ne želi promjenu - zaključio je.

Podsjetimo, Julia Skripalj (33) puštena je iz bolnice ranije ovog mjeseca, a ni njen 66-godišnji otac više nije u kritičnom stanju. Policija tvrdi kako je novičok pronađen u visokoj koncentraciji u njihovom domu u Salisburyju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:05