MAGNITUDA 4.2

JAK POTRES U BLIZINI TUZLE UZDRMAO DOBAR DIO BOSNE, ALI I SLAVONIJU Podrhtavanje je trajalo desetak sekundi: 'Čula se gromoglasna tutnjava'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 21.07.2019. u 10:21

Kobe earthquake seismograph. Screen display of a seismograph of the Kobe earthquake of 16 January 1996. The horizontal divisions represent acceler- ation along a north-south line with the third line from top representing zero acceleration. The vertical divisions represent time intervals of five seconds. Kobe, Japan, was struck by an earthquake which measured 7.1 on the Richter scale. The epicentre of the earthquake was close to the city, causing extensive damage and killing over 5000 people. Image recorded at the University of Tokyo., Image: 102197380, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Sciencephoto RM
Ilustracija / Profimedia, Sciencephoto RM

Ilustracija

Potres magnitude 4.2 pogodio je u nedjelju nešto poslije 9 sati područje 7 km od Mramora, između Srebrenika i Tuzle u BiH.

Kako javlja Euromediteranski seizmološki centar (EMSC), potres se dogodio na dubini od 10 kilometara.

Stanovnici Tuzle javljaju za portal Klix.ba da su se zgrade tresle 5-10 sekundi, a podrhtavanje tla se osjetilo i u okolnim gradovima, od Srebrenika, Gračanice, Lukavca do Brčkog.

Kako javlja jedan od čitatelja, potres je pratio neobična gromoglasna tutnjava, a podrhtavanje tla bilo je dugo i snažno. Na višim katovima zgrada zaljuljali su se lusteri i drugi viseći objekti.

Prema svjedočenjima na stranici EMSC-a, potres se osjetio i u Banjoj Luci, kao i u Šidu, Bačkoj Palanci i 123 km udaljenom Novom Sadu, ali i u dijelovima Slavonije.

Hrvatska Seizmološka služba potres je okarakterizirala kao jak, a u svom priopćenju navodi da se osjetio u Posavini.Procjenjuje se da se u epicentru potres osjetio intenzitetom VI stupnja Mercalli Cancani Siebergove ljestvice.

Zasad nema podataka o bilo kakvoj materijalnoj šteti.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo