PRAVI ŠPIJUNI

JAMES BOND JE AMATER NASPRAM NJIH Bombe u štakorima, radio u gramofonu, glava u torbi

 Kangrex/Flickr / Kangrex/Flickr

LONDON S nestrpljenjem čekamo svaki novi nastavak James Bond serijala kako bi vidjeli nove igračke koje je tajnom agentu namijenio simpatični genijalac Q. No, svi ti gadgeti nisu niti sjena pravim špijunskim pomagalima koje su koristili britanski špijuni u II. svjetskom ratu, piše Daily Mail.

Britanski priručnik za špijune (British Spy Manual) bio je obvezno štivo za tajne agente u službi Njegovog veličanstva Đure VI. 1944. i 1945. godine. Pripadnici ultratajne agencije Special Operations Executive (SOE) učili su kako sakriti eksploziv u torbice, boce vina, voće, pa čak i u mrtve štakore.

Priručnik im je pomagao i u maskiranju, a u njemu se navodi jedna od prvih primjena spreja za samotamnjenje. Agentima je na raspolaganju bio najbolji estetski kirurg tog vremena koji je mogao ukloniti tetovaže ili promijeniti izgled kompromitirane osobe.

Priručnik navodi brojne primjere posebno izrađene obuće i odjeće za skrivanje mikrofilmova dok su se radio aparati prikrivali u zidnim satovima, gramofonima ili svežnjevima drva za ogrjev.

Britanski priručnik za špijune nanovo je izdan prošlog mjeseca, a u uvodniku, između ostalog, piše: 'U Bondovim filmovima, posjet laboratoriji s gadgetima uvijek je prilika za šalu, ali u stvarnom svijetu smrtonosne SOE naprave bile su itekako ozbiljne. To nisu bile igračke već smrtno ozbiljni načini da se osigura opstanak'.

SOE je osnovana 1940. godine po naredbi Winstona Churchilla i bez znanja engleskog parlamenta. Agencija je ostala tajnom sve do kraja rata, a njeni agenti zaslužni su za sprječavanje Hitlerovog nuklearnog programa te hapšenje velikog broja istaknutih nacista.

Štakor-bomba?

Ideja o 'eksplozivnim štakorima' razvijena je 1941. godine. Agenti su trebali dići u zrak nacističke kotlove za grijanje tako da u blizini ostave mrtve štakore napunjene eksplozivom.

Neprijateljski vojnici bi takve štakore bacili u peć kotla, kako bi izbjegli potencijalnu zarazu. U dodiru s plamenom, bomba unutar štakora bi eksplodirala i uništila instalacije.

No, ovakve improvizirane bombe nikad nisu upotrjebljene, jer je prvi kontingent zaplijenjen od strane Nijemaca koji su tako otkrili da mrtvi štakori mogu biti itekako opasni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 17:52