KORONAVIRUS U SLOVENIJI

Janša: krajem svibnja vjerojatno kraj epidemije, infektolozi oprezni

Janez Janša
 Jure Makovec / AFP

Slovenski premijer Janez Janša izjavio je u četvrtak da bi njegova vlada mogla krajem svibnja proglasiti kraj epidemije novog koronavirusa, iako su slovenski epidemiolozi još uvijek oprezni kad je riječ o procjeni kraja epidemije.

"Slovenija je u zadnja dva mjeseca ukrotila epidemiju i danas ima najbolju epidemiološku sliku u Europi, što nam omogućava i da proglasimo kraj epidemije, negdje krajem svibnja", kazao je Janša zastupnicima u parlamentu.

Pokazalo se da je vlada s planiranjem i uvođenjem restriktivnih mjera za obuzdavanje epidemije dobro djelovala, pa je sada broj novozaraženih minimalan, ali najava kraja epidemije za dva tjedna ostaje samo ako ne bude izbijanja novih žarišta infekcije, upozorio je slovenski premijer.

On je pred zastupnicima nastupio na početku izvanrednog parlamentarnog zasjedanja o izvješću vlade, koja je njime negativno reagirala na tvrdnje oporbe o navodnim malverzacijama i pogodovanju tvrtkama s političkim vezama prilikom nabave zaštitne opreme i sredstava tijekom epidemije.

Janša je u parlamentu optužbe oporbe ponovo negirao. Ponovio je pak vlastite optužbe na račun bivšeg premijera Marjana Šareca, kojega krivi za prekasno proglašavanje epidemije i "prazna skladišta", bez potrebnog medicinskog materijala, koje je nova vlada zatekla kad je preuzela dužnost 13. ožujka.

Nova je vlada djelovala u vrlo teškim okolnostima, ali je dobro planirala i poduzimala potrebne restriktivne mjere koje su kasnije relaksirane, istaknuo je slovenski premijer.

Janša je upozorio da će neke restriktivne i epidemiološke mjere ostati i nakon proglašenja kraja epidemije kako ne bi došlo do aktiviranja novih žarišta i većeg broja novooboljelih ili hospitaliziranih, kako se to primjerice dogodilo u Singapuru.

"Ovih dana mnoge mjere ublažavamo ili ukidamo, na snazi će ostati neke specifične", rekao je Janša, ali je upozorio da će koronakriza ostaviti teške ekonomske i socijalne posljedice, te da nakon pandemije vjerojatno slijede duboka kriza i recesija kojima se također treba oduprijeti.

Prema službenim podacima vlade, u Sloveniji je aktivno zaraženih je još 46 osoba, riječ je o onima kod kojih je zaraza testiranjem potvrđena u zadnjih 14 dana, pa su izolirani, a broj novozaraženih zadnjih desetak dana varira između 0 i 10.

Uz do sada obavljenih više od 66 tisuća testiranja od početka epidemije potvrđeno je 1465 infekcija koronavirusom ukupno, što je nizak stupanja zaraženosti populacije, a 103 osobe do sada su umrle.

Prema nekim ranijim izjavama epidemiologa i infektologa, kraj epidemije u Sloveniji mogao bi se proglasiti tek kad veći broj dana uzastopno ne bude zabilježen nijedan novi slučaj zaraze na dnevnoj bazi, te ako broj hospitaliziranih i dalje bude u stalnom padu.

Slovenski mediji pri tome upozoravaju da su neke optimistične procjene, pa i od epidemiologa, najavljivale kraj epidemije još za sredinu travnja.

Na pažnju pri procjeni o tome je li epidemiji u Sloveniji stvarno kraj upozorila je ovih dana i glavna vladina infektologinja dr. Bojana Beović. Ona je u srijedu pred novinarima kazala da sa strukovnog stajališta razloga za opoziv epidemije još nema iako su epidemiološki rezultati poticajni.

Ona ocjenjuje da je zabrinjavajuće i to što je u Sloveniji prokuženost virusom vrlo niska, od dva do četiri posto, te da vjerojatno još postoje neotkrivena "žarišta" infekcije u zemlji.

"Zato kraja epidemije za sada ne može biti osim ako bi epidemiju opozvali iz političkih razloga", citiraju slovenski mediji infektologinju koja vodi vladin zdravstveni stožer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:22