NAKON TRI DESETLJEĆA ZABRANE

Japanci nakon 30 godina ponovno smiju u lov na kitove

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 01.07.2019. u 09:57

FILE PHOTO : Captured short-finned pilot whales are seen on the deck of a whaling ship at Taiji Port in Japan's oldest whaling village of Taiji, 420 km (260 miles) southwest of Tokyo June 4, 2008. REUTERS/Issei Kato/File Photo
REUTERS

TOKIO -  Pet japanskih brodica isplovilo je u ponedjeljak u prvi komercijalni lov na kitove nakon više od tri desetljeća zabrane, unatoč kritikama međunarodne zajednice.

Brodovi kitolovci ove godine imaju dozvolu za ulov 227 kitova, među ostalima i kljunastog kita, Rudolfijevog i Brydeovog kita, podaci su japanske Agencije za ribolov.

Posljednji komercijalni lov na kitove u Japanu je realiziran 1986. godine, no s kitolovom se u međuvremenu nastavilo u istraživačke svrhe.

Ta je zemlja još u prosincu prošle godine najavila da kani napustiti Međunarodno povjerenstvo za kitolov (IWC) pa sada više ne podliježe njegovim pravilima.

Članovi IWC-a pristali su na učinkovitu zabranu lova na kitove, no japanske vlasti već dugo tvrde da je te sisavce moguće loviti i na održiv način.

"Nastavak komercijalnog kitolova odavno je žarka želja kitolovaca iz cijele zemlje", rekao je predstavnik ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Shigeto Hase na svečanosti održanoj u sjevernome lučkom gradiću Kushiru prije isplovljavanja brodica.

Dodao je kako vjeruje da će nastavak kitolova zajamčiti da se "jedna kultura i način života prenesu na sljedeće generacije".

Mnogi Japanci smatraju da je lov kitova sastavni dio japanske kulture prehrane.

Meso ovih sisavaca u prehrani prosječnog Japanca zastupljeno je sa samo oko 0,1 posto svog godišnje konzumiranog mesa. To znači da prosječan Japanac u godinu dana pojede između 40 i 50 grama kitova mesa, što je ekvivalent težini polovine jabuke.

Premda organizacije za zaštitu životinja poput Greenpeacea i Sea Shepherda smatraju da će se potražnja za jelima od kitova povećati zbog ponovne legalizacije izlova, njihovi predstavnici vjeruju da to toga neće doći uskoro, nego tek u dogledno vrijeme.

Kažu da zasad, nažalost, ne postoje konkretni planovi za pokretanje neke akcije protiv države.

"Japan ne ide ukorak s međunarodnom zajednicom", upozorio je Sam Annesley, izvršni direktor japanskog Greenpeacea još prošle godine kada su najavljeni planovi o ponovnoj dozvoli komercijalnog lova na kitove.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo