TAKEDA PHARMACEUTICAL

JAPANSKA FARMACEUTSKA KOMPANIJA RAZVIJA LIJEK ZA KORONAVIRUS Lijek je deriviran iz krvne plazme, već pregovaraju s vlastima u Europi, SAD-u i Aziji

 AFP

Japanska farmaceutska kompanija Takeda Pharmaceutical objavila je da razvija lijek za COVID-19, deriviran iz krvne plazme, dodajući da pregovara s vlastima u Europi, SAD-u i Aziji o suradnji na istraživanju.

Bolest slična gripi do sada je usmrtila tri tisuće ljudi širom svijeta, a zaražene su oko 84 tisuće.

Japanski proizvođač lijekova radi na lijeku deriviranom iz krvne plazme kojim bi se liječili oboljeli s visokim stupnjem rizika. O planovima će tokom dana izvijestiti zastupnike američkog Kongresa.

Trenutno razgovaraju sa zdravstvenim vlastima, regulatorima i partnerima u sektoru zdravstvene skrbi u Europi, SAD-u i Aziji kako bi ubrzali rad na lijeku.

Istraživanje zahtijeva pristup krvi rekonvalescenata od COVID-19 odnosno cijepljenih osoba nakon što cjepivo bude razvijeno, dodaju u Takedi.

Iz kompanije poručuju i da pokušavaju utvrditi mogu li se njihovi postojeći lijekovi odnosno oni koje razvijaju koristiti za liječenje koronavirusa.

"Učinit ćemo sve što je u našoj moći kako bismo otklonili prijetnju koju predstavlja novi koronavirus ... (i) nadamo se da ćemo uspjeti proširiti mogućnosti liječenja", kaže u izjavi Rajeev Venkayya, šef Takedinog poslovanja sa cjepivima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:51