PRIBLIŽAVA SE JUŽNIM OTOCIMA

JAPANU PRIJETE VALOVI VISOKI 11 METARA! Moćni tajfun približava se jugu zemlje, ovako ubojito ljeto ne pamti se 30 godina

 
Ilustracija
 Stringer / REUTERS

Tajfun Soulik približava se u utorak južnim japanskim otocima, uz upozorenja hidrometeoroloških službi na klizišta, jaku kišu i vjetrove.

Predviđa se da će devetnaesti tajfun ove sezone doći do otoka Amami Oshima i južnog dijela otoka Kyushu u utorak navečer, objavile su meteorološke agencije.

Tajfun bi mogao proizvesti valove do 11 metara visine, te sa sobom donosi i jake pljuskove.

Kišnih oborina očekuje se do 400 milimetara na otočju Amami Oshima i južnom dijelu otoka Kyushu, dok će na otoku Shikoku pasti 250 milimetara do srijede popodne, napominje agencija.

Ranije u utorak, centar tajfuna bio je 210 kilometara od otočja Amami Oshima te je putovao zapadno-sjeverozapadno brzinom od 20 kilometara na sat uz vjetrove od 162 kmh i udare od 210 kmh.

Još jedan tajfun, dvadeseti ove sezone, Cimaron, nalazi se u blizini otočja Ogasawara, te će doći do zapadnog Japana kasnije ovoga tjedna.

Ovoga ljeta Japan je iskusio najubojitije vremenske uvjete i katastrofe u posljednjih 30 godina. Ranije u lipnju, jake kiše bile su okidač za klizišta i poplave na zapadu zemlje, usmrtivši pritom preko 220 ljudi.

S druge strane toplinski val koji je zahvatio Japan odmah nakon oluja ostavio je za sobom preko 130 umrlih od srčanih bolesti, napominju vlasti, uslijed temperatura koje su u nekim dijelovima zemlje premašile 40 stupnjeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:09