UBOJSTVO U NIZOZEMSKOJ

Je li Ivan Serdarušić platio glavom 100 kilograma kokaina? Istražitelji njegovo ubojstvo povezuju s padom hrvatskog Escobara

 

Specijalni nizozemski istražiteljski tim kao brutalnu likvidaciju Hrvata Ivana Serdarušića (62), koji je imao nizozemsko državljanstvo i više od 30 godina živio u toj zemlji, dovodi u vezu s akcijom Nana, jednom od najvećih međunarodnih akcija zapljene kokaina hrvatske policije u kojoj je u ožujku ove godine zaplijenjeno 100 kilograma kokaina, uhićeno pet osoba, a kao organizator krijumčarskog lanca osumnjičen je Stjepan Prnjat.

Istragu o Serdarušićevu ubojstvu u amsterdamskom talijanskom restoranu vodi JIT (Joint Investigation Team) u suradnji s hrvatskom policijom koju su odmah obavijestili o njegovoj likvidaciji. Nizozemci pretpostavljaju da je Serdarušić nekome bio dužan, a nakon zapljene 100 kilograma kokaina u Rijeci nije stigla “zamjenska” pošiljka, što je očigledno platio glavom.

Kontejner s kokainom

Da bi to mogao biti motiv ubojstva napisali smo i u nedjelju, jer je to česti obrazac nakon zapljena velikih količina droge i očigledno je nekome propao veliki novac. Takva pretpostavka neslužbeno nam je potvrđena i u nedjelju od izvora bliskog nizozemskim istražiteljima, koji čak očekuju kako bi moglo uslijediti još nekoliko takvih razračunavanja na području Hrvatske i Slovenije.

Podsjećamo, glavni osumnjičeni u akciji Nana, Stjepan Prnjat, uhićen je u jednom ljubljanskom hotelu i nakon što je proveo neko vrijeme u ekstradicijskom pritvoru izručen je u Hrvatskoj i sada je u pritvoru riječkog Okružnog zatvora. Prilikom nedavnog dovođenja u zagrebački Županijski sud gdje se protiv njega vodi jedan drugi postupak Prnjat je iz Rijeke dovezen uz spektakularne mjere osiguranja, a čitav put od Zagreba do Rijeke i natrag policijsku kolonu nadlijetao je i helikopter.

Podsjećamo, hrvatska policija 7. ožujka službeno je izvijestila o dosad najsloženijoj operaciji protiv krijumčara droge u Hrvatskoj od njezina osamostaljenja u kojoj su, osim hrvatske, sudjelovale policije više država, a bila je uključena i američka DEA, a za koju je čak bio oformljen i međunarodni policijski stožer sa sjedištem u Zagrebu.

Balkanski Escobar

Prema tvrdnjama USKOK-a, Stjepan Prnjat bio je mozak dopreme kokaina iz Južne Amerike u Hrvatsku. Osim Prnjata, kojeg već godinama nazivaju “balkanski Escobar”, zbog čega je on čak i negodovao iz zatvora, uhićeno je još nekoliko osoba u Hrvatskoj, a na riječkom terminalu zaplijenjen je kontejner u kojem je bilo 100 kilograma kokaina. Policija je objavila i spektakularne snimke uhićenja. Već prije Prnjat je služio kaznu u Italiji zbog krijumčarenja droge, a sudi mu se i zbog pranja novca.

Neslužbeno smo doznali kako i hrvatski MUP provjere vezane uz Ivana Serdarušića na zamolbu nizozemske policije veže baš uz krijumčarenje droge. Je li MUP dobio i informacije o još nekim mogućim likvidacijama, nitko nam nije mogao potvrditi. O pojedinostima istrage Serdarušićeva ubojstva nizozemski istražitelji su prilično suzdržani i ne dijele ih s javnošću. Kako su nam rekli članovi obitelji ubijenog, on je neko vrijeme živio u Njemačkoj, a u toj zemlji je živio i Stjepan Prnjat. Koje su sve poveznice žrtve brutalne likvidacije ovog ponedjeljka s akcijom Nana, istraga tek treba ustanoviti.

Kazna i upozorenje

No način na koji je Serdarušić likvidiran; usred bijela dana, u restoranu gdje je oko njega sjedilo nekoliko žena s malom bebom, hici iz pištolja s prigušivačem i ubojica koji je prilikom bijega odbacivao tragove, ukazuju kako je nekome bilo vrlo bitno da bude ubijen. Je li njegova egzekucija bila poruka još nekome?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 04:53