NOVE INFORMACIJE O ZARAZI

JE LI KORONAVIRUS U WUHANU KRENUO ZA VRIJEME SVJETSKIH VOJNIH IGARA? Među deset tisuća vojnika-sportaša bila je i ekipa iz Hrvatske

 
 Ilustracija / Yuri Smityuk / TASS / Profimedia

Nakon što su Francuzi ovaj tjedan testom potvrdili da se prvi slučaj zaraze koronavirusom u njihovoj zemlji pojavio 27. prosinca, a ne u koncem siječnja, kako se prije mislilo, u mnogim europskim zemljama ponavo se rade testovi uzetih uzoraka iz studenoga i prosinca koji bi mogli potvrditi jesu li neke tadašnje viroze i čudne upale pluća zapravo bile COVID-19, piše Slobodna Dalmacija.

U tu priču da se SARS-CoV-2 ranije počeo širiti Europom uklapaju se i svjedočanstva sudionika Svjetskih vojnih igara u Wuhanu, koje su se održale koncem listopada 2019. godine. I prije su se te igre spominjale kao moguće mjesto širenja virusa, no nije bilo dokaza da se virus počeo širiti tako rano, pa su se sve takve spekulacije odbacivale kao neutemeljne.

Međutim sad su neke zemlje, poput Švedske potvrdile da su imale zaraženih sudionika igara. Druge i dalje ne mogu tvrditi ništa sa sigurnošću jer nisu radile testove na COVID-19, a i vojska, čiji su sudionici igara aktivni pripadnici, nije najtransparentnija u tom pogledu pa je većini zabranjeno govoriti. No, svjetski mediji zadnjih dana prenose svjedočanstva nekoliko sportaša koji sumnjaju da su oboljeli od COVID-19.

U Wuhanu je, naime, tada bila velika koncentracija sudionika, kao i ostalog pomoćnog sportskog osoblja koje je kasnije otputovalo na sve strane svijeta. Budući se u to vrijeme nije znalo za zarazu nije bilo mjera zaštite, a ni sudionici nakon povratka u svoje države nisu išli u izolaciju.

Sudjelovala i ekipa iz Hrvatske

Na igrama je sudjelovalo oko deset tisuća sportaša iz 109 zemalja. Tamo je bila i ekipa iz Hrvatske vojske s 13 natjecatelja i natjecateljica u streljaštvu i atletskim disciplinama, no nema službenih podataka da je kod njih bilo nekih simptoma bolesti.

Talijanska Corriere dela Serra piše kako je dio sudionika igara naknadno potvrdio da su još u zrakoplovu, kad su se koncem listopada vraćali iz Kine, imali visoku temperaturu i respiratorne smetnje. No, nisu bili testirani na SARS-CoV-2 jer se u Europi nije znalo za novi virus.

Talijanski mačevalac Matteo Tagliarola, dobitnik zlatne medalje u mačevanju na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine, a koji je bio jedan od 170 sportaša na vojnim igrama u Wuhanu ispričao je, kako su se, kad su došli u Wuhan skoro svi razboljeli.

"Svi smo se razboljeli, svih šestero koliko nas je bilo u apartmanu, a i mnoge druge delegacije su se također razboljevale do te mjere da je zdravstveni centar na igrama skoro ostao bez lijekova. Ali, najgore je bilo kad smo se vratili kući. Tjedan dana nakon povratka dobio sam jako visoku temperaturu, imao sam osjećaj da ne mogu disati. Uzimao sam antibiotike, ali nije mi pomoglo. Oporavio sam se tek nakon tri tjedna i još dugo nakon toga sam bio vrlo slab. Nakon toga su se razboljeli moj sin i partnerica - ispričao je Tagliariola.

Osjećali respiratorne tegobe

I francuski mediji također su objavili da su najmanje dva njihova sportaša u Wuhanu imali ozbiljnih zdravstvenih problema s disanjem. To su osvajač medalje Elodie Clouvel i peterostruki svjetski prvak Valentin Belaud.

Oni su tjednima bili ozbiljno bolesni, ali je francusko Ministarstvo obrane odbilo komentirati slučaj, navodeći da ne znaju kakve su zdravstvene probleme imali. Zaraženi su bili uvjereni da su dobili jaču prehladu ili virozu, ali kad su u siječnju krenule vijesti o koronavirusu u Wuhanu, među njima se pojavila sumnja da su u listopadu i oni bili zaraženi. No, Ministarstvo im je zabranilo istupe u medijima.

Za razliku od Italije i Francuske čija nadležna ministarstva nisu potvrdila postojanje zaraze, Švedska je to učinila. Oni su ovaj tjedan izjavili kako je kod njih bilo slučajeva zaraze koronavirusom među sudionicima vojnih igara.

Na igre je išla postrojba od stotinjak ljudi iz švedskih oružanih snaga i ostala je u gradu dva tjedna. Desetak švedskih vojnika nakon povratka s igara osjećalo je respiratorne tegobe. Testirano ih je petero, a kod jednog je nalaz bio pozitivan, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 04:02