TAJNA KARTOTEKA

Je li ovo Madeleine McCann? Obitelj ljutita zbog fotografija zanemarenih u istrazi

Tajni spisi pokazuju da je portugalska policija odbacila ili zanemarila na desetke slučajeva koji ukazuju na moguće tragove Maddiene otmice. Fotografije i snimke odložene su arhivi pod oznakom 'nebitno'
 Reuters

Je li ovo Maddie? Fotografije iz dosjea portugalske policije tek su nedavno dospjele u javnost. Označene su kao nevažne i nitko ih nije pokazao roditeljima nestale Madeleine McCann ni privatnim istražiteljima koji su naknadno angažirani na slučaju britanske djevojčice nestale u svibnju 2007. tijekom obiteljskog odmora u Portugalu.

Tajni spisi pokazuju da je portugalska policija odbacila ili zanemarila na desetke slučajeva koji ukazuju na moguće znakove Maddiene otmice. Tragovi širom svijeta, u SAD-u, Europi i Sjevernoj Africi, pa čak i potraga za djevojčicom u Australiji koja je jako nalikovala nestaloj Madeleine, nisu istraženi nego odloženi u arhivu pod oznakom 'nebitno'.

Za Kate McCann (41) spoznaja o otkriću odbačenih fotografija bila je više nego šokantna, prenosi Daily Mail. Očajna majka našla se s kopijom dosjea teškog dvije tisuće stranica, nakon što je portugalski sud dopustio publikaciju spisa kojem nisu imali pristup ni privatni istražitelji koje su angažirali roditelji. Mnoge informacije iz spisa doimaju se vjerodostojno, a osobito snimke iz novozelandskog supermarketa sedam mjeseci nakon nestanka, na kojoj se dobro vidi djevojčica koja izgledom i dobi odgovara maloj Maddie. No portugalski policajci su ponovno spremno zaključili kako trag nije relevantan, i zatvorili ladicu sa spisom.

Kate McCann nije više željela slušati optužbe da su ona i suprug Gerry lažirali otmicu svoje kćeri, pa je podigla tužbu protiv kasnije osramoćenog inspektora Goncala Amarala. Portugalski policijski inspektor nekoliko mjeseci bio je glavni istražitelj u slučaju nestale djevojčice, a zatim je objavio je knjigu “Maddie: Istina ili laž” u kojoj tvrdi da je Madeleine umrla u unajmljenom apartmanu, gdje su McCannovi bili smješteni i da uopće nije bila oteta. Portugalska policija istragu o otmici prekinula je u srpnju 2008. godine.

Ako je vjerovati zaključcima portugalske policije, Madeleine McCann nikad nije ponovo viđena nakon nestanka 3. svibnja 2007. godine iz apartmana u portugalskom odmaralištu Praia da Luz dok su njezini roditelji večerali u obližnjem restoranu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 06:27