SNOWDENOV ROĐENDAN

JE LI RUSIJA DIGLA RUKE OD NAJPOZNATIJEG 'IZDAJNIKA' Njegova djevojka otkrila kako izgleda njegov život, stručnjaci sumnjaju da je protjeran iz Moskve

 
Snowden tijekom konferencije u Estorilu
 Rafael Marchante / REUTERS

Bivši djelatnik američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) Edward Snowden (35) prije pet je godina u lipnju u suradnji s britanskim i američkim medijima među kojima su bili The Guardian i The New York Times otkrio da je NSA preko tajnih sudskih naloga i u suradnji s teleoperaterima prikupljao podatke o američkim građanima, ali i svjetskim vođama poput njemačke kancelarke Angele Merkel.

Vlasti Sjedinjenih Američkih Država zbog tog čina Snowdena vide kao izdajicu, dok ga mnogi drugi video kao heroja ili u najmanju ruku zviždača. Snowden pak svoj postupak vidi kao javno dobro jer je ukazao na to koliko su moćne obavještajne zajednice SAD-a i Velike Britanije. Snowden je nakon otkrivanja aktivnosti Agencije za nacionalnu sigurnost pobjegao u Moskvu te i dan danas tamo živi.

Otkad je došao u Rusiju, ljutog geopolitičkog rivala Sjedinjenih Američkih Država, Snowden se ne eksponira. Nećete ga vidjeti na selfiejima na društvenim mrežama, a bome ni na stadionima gdje se igra Svjetsko prvenstvo u nogometu. Sve manje i manje ga zovu da govori na svjetskim konferencijama, a ni na Twitteru više nije aktivan kao nekad.

Premda mu je Rusija dopustila da kod njih ostane do 2020. godine, Snowden se ne libi kritizirati Kremlj i Putina. Amerikanac je tako u ožujku 2018. godine prigovorio zbog navodnih lažiranja glasačkih listića na predsjedničkim izborima u Rusiji na kojima je Putin osvojio novi predsjednički mandat. Uz to, nekoliko se puta okomio na Kremlj zbog pokušaja gušenja slobode govora.

Former U.S. National Security Agency contractor Edward Snowden appears live via video during a student organized world affairs conference at the Upper Canada College private high school in Toronto, February 2, 2015.    REUTERS/Mark Blinch (CANADA - Tags: POLITICS SCIENCE TECHNOLOGY MEDIA EDUCATION) - GM1EB230R7501
Mark Blinch / REUTERS

Kada je njegova djevojka Lindsay Mills (33) na svojem Instagram profilu objavila fotografija na kojoj njuši jorgovan, Daily Mail je ustvrdio da su ponovno među djelatnicima državnih medija počele kružiti glasine da je Snowden poslan u uralski grad Perm, mjesto poznato po gulazima. Do toga su zaključka mnogi došli na temelju činjenice da je sezona jorgovana u Moskvi završila prije tri tjedna, a da u Uralima i na Sibiru još uvijek traje.

No, to su glasine. Kako zapravo u Rusiji žive Snowden i Mills?

Rane dane Snowdenovog boravka u Rusiji obilježile su režirane fotografije iz Moskve u kojima se zviždača moglo vidjeti svakodnevnim situacijama. Snowden je fotografiran u trgovini, Boljšoj teatru i šetnji pored rijeke Moskve. Te fotografije kao da su potpisane s "Nije nama ovdje tako loše".

U dokumentarnom filmu Laure Poitras iz 2014. godine Citizenfour moglo se vidjeti kako Snowden i Mills kuhaju tjesteninu. Nakon tih snimaka pojavile su se glasine da je i ta scena lažna te da Snowden zapravo živi u jednosobnom stanu. Ništa od toga međutim nije dokazano.

Najkonkretniji pogled na tajnovit život Snowdena i Mills daju njezine fotografije s Instagrama. Američka plesačica i fotografkinja profil je na toj društvenoj mreži otvorila prije nego što je Snowden pobjegao s Havaja u Rusiju, a kako se može slobodno kretati svijetom, o tajnovitom se životu para puno toga može doznati iz njezinih fotografija.

Mills je kontroverzu oko svog dečka prvi puta komentirala u lipnju 2013. godine kada je napisala: "Izgubila sam kompas i plutam u moru kaosa. Zbogom prijatelji. Vidjet ću vas opet kada me more vrati na kopno."

Snowdenova je djevojka potom u rujnu 2015. godine objavila fotografiju s Lenjinovom bistom od čokolade. Godinu dana kasnije, objavila je fotografiju sebe i Snowdena na brodu. Oko Božića je objavila fotografiju na kojoj se ona i njezin dečko međuosobno hrane pilećim medaljonima iz KFC-a. "Volim te! Heroj i princeza!", napisao je jedan korisnik u komentarima.

.joy. #selfportrait it’s easy to buy the latest and greatest shiny gifts but so much sweeter to spend hours baking with love crisscrossing strands into unforgettable pieces with care absorbing twinkling wintry landscapes with amazement sharing smiles and laughter with those that mean the most and building a joyous atmosphere that reminds us the best gifts are found in the love we share ------------------------------------- Merry Christmas from our home to yours! ❄❤ swipe to see the little #amigurumi #christmas #tree I made this year (pattern found in my finished projects on ravelry.com/people/amigurumiL) #jj #jj_emotional #jj_portraiture #bodylanguage_bnc #ourmoodydays #portrait_collective #portraits_mf #poetry #jj_forum_2117 #lsjourney #blogday

A post shared by L (@lsjourney) on

Mills je na Valentinovo ove godine objavila fotografiju sebe i Snowdena kako igraju video igre, ali nije htjela otkriti gdje se nalaze. "Ne otkrivam svoje lokacije", rekla je plesačica u komentarima. Plesačica je nedavno objavila fotografiju na kojoj umotana u tkaninu visi u plesačkom trikou. "Sputana sam od korijena do strehe. Nezaustavljiva sila iz nje želi iscijediti sjaj... sve dok se svjetlo ne ugasi i ostane samo sjenovita ljuska", napisala je Mills.

Snowden je u Rusiji trebao ostati samo privremeno, međutim sada je čini se tamo zapeo. Predsjednik Barack Obama ga 2016. godine nije pomilovao, a kako ne prepušta priliku da kritizira aktualnog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, vjerojatno se ne može nadati da će biti pomilovan tijekom njegovog mandata. Ni Britanci u pet godina od Snowdenove akcije nisu promijenili mišljenje. Šef britanske obavještajne agencije GCHQ Jeremy Fleming rekao je da Snowden za svoj postupak mora odgovarati.

Jedan djelatnik obavještajne zajednice rekao je za Daily Mail da još uvijek nije jasno je li Snowden od samog početka radio za Ruse. "Ne znam jesu li nesvjesno utjecali na njega ili je samo naivan. Ironično je da o privatnosti i ljudskim pravima govori iz Moskve."

Edward Snowden speaks via video link during a news conference in New York City, U.S. September 14, 2016.  REUTERS/Brendan McDermid       TPX IMAGES OF THE DAY      - S1BEUBGYLTAA
Brendan McDermid / REUTERS

"Snowden je izgubljen čovjek, žrtva okolnosti. Cijela situacije je izvan njegove kontrole. Vjerujem da je bio iskren kada je objavio sve te informacije, međutim danas je igračka u rukama ruskih sigurnosnih službi. Sada ga koriste kao primjer da na Zapadu nema prave slobode", rekao je stručnjak za vojna pitanja Aleksandr Golts.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:35