NEIZVJESNOST U SIRIJI

JE LI SE 'TREĆI SVJETSKI RAT' ISPUHAO ILI HVATA ZALET? Rusi tvrde da se Amerikanci boje, američki mediji otkrili: Ovo su ciljevi koje ćemo napasti!

 
 REUTERS

Je li se “treći svjetski rat” ispuhao ili hvata zalet? Iako su svi već očekivali da će američki predsjednik Donald Trump narediti svojim “pametnim” raketama da se obruše na ciljeve u Siriji, on je naglo reterirao da možda neće tako skoro doći do udara.

No, Rusija je skočila na noge i žustro odgovorila da će rušiti američke projektile. Svoje je brodove iz baze Tartus poslala na otvoreno more, a u svoje baze Hmejmim, Tartus i Latakija pustila je ratnu tehniku svoga saveznika (možda bolje reći marionete budući da u potpunosti ovisi o Moskvi) Bašara al-Asada jer se smatra da Amerikanci neće gađati “ruske ciljeve” u Siriji.

Prijetnje

Neobuzdana nedosljednost i bizarna improvizacija Donalda Trumpa još su jednom zaprepastile svijet. Moskva se ismijava s njim, ali usporedo najavljuje svoj “odlučan odgovor” ako SAD napadne, čak prijeti da će gađati zrakoplove i brodove s kojih će se ispaljivati rakete, te održava blagu ratnu i antizapadnjačku histeriju u samoj Rusiji kako bi još više ujedinili narod i vlast. Rusima je Trumpovo nasumično ponašanje voda na mlin jer je Vladimir Putin zauzeo smireniju poziciju pa djeluje solidnije od Trumpa,k čije ponašanje direktor Centra za strateške analize Andrej Ivanov naziva “pas koji laje ne ujeda” ili “pas ujeda samo one koji ga se boje, a one koji se ne boje, njih ne dira”.

Stoga se Rusi slavodobitno hvale da je Donald Trump ustuknuo kada je čuo ruski odgovor. “Nismo nasjeli na američke provokacije. Takva hladnokrvnost Rusije plaši Zapad”, uvjeren je Ivanov. Takva retorika samo potvrđuje nedavni programatski istup glavnog kremaljskog ideologa Vladislava Surkova da je Rusija, po onoj “u se i u svoje kljuse”, “sama sebi saveznica”.

No, obje velesile svojim ponašanjem pokazuju da sve više sliče bahatim UFC borcima koji se razbacuju prijetnjama prije borbe. Naime, nije sve tako trivijalno jer ipak posjeduju vrlo ubojito oružje. Ali, i Amerikanci se snebivaju nad Trumpovim kaotičnim tweetovima pa je tako američki kontraadmiral u mirovini John Kirby izjavio za CNN kako se nije dogodilo u njegovu životu, a ni u povijesti SAD-a, da se jedan “vrhovni zapovjednik tako neozbiljno i neodgovorno odnosi prema mogućoj uporabi američke vojne moći”.

Šef Pentagona James Mattis izjavio je na brifingu u Bijeloj kući kako bi eventualni američki raketni udari po Siriji mogli “isprovocirati širi sukob” Zapada s Rusijom i Iranom, piše New York Times. General Mattis smatra da je Asad uporabio kemijsko oružje prilikom nedavnog napada na oporbene snage u Dumi blizu Damaska, ali se još skupljaju dokazi te se nada da će Rusi i režim u Damasku dopustiti predstavnicima Organizacije za zabranu kemijskog oružja (Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons, OPCW), koji danas stižu u Siriju, da dođu u Dumu i naprave svoju analizu.

Kampanja

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, pak, nema problema s njihovim dolaskom u Dumu, ali tvrdi da oni tamo neće “naći nikakve dokaze uporabe kemijskog oružja, klora ili bilo čega sličnog” te da je sve to podmetanje i provokacija “tajne službe jedne zemlje” koja je sada u prvim redovima antiruske kampanje. A francuski predsjednik Emmanuel Macron je prije dva dana objavio kako Francuska ima dokaze da je kemijsko oružje upotrijebljeno i da su to učinile strane odane režimu Bašara al-Asada u Damasku.

General Mattis potvrdio je posljednji Trumpov tweet da on još nije donio konačnu odluku o mogućnosti zračnih udara u Siriji. Upravo je to i najveća opasnost u slučaju napada jer bi moglo dovesti do najgoreg scenarija - otvorenog sukoba Rusije i SAD-a, ali i mogućeg širenja sukoba na susjedne zemlje koje su sve kriš-kraš isposvađene, poput Saudijske Arabije i Irana, a tu su još Izrael, Turska, Kurdi, Palestinci...

Zasad su se američkim prijetnjama, kao saveznici i suradnici, priključili Velika Britanija i Francuska. Druga dva važna europska saveznika SAD-a, Njemačka i Italija, odbili su priključiti se vojnoj akciji, iako su najavili “logističku pomoć” operaciji te osudili uporabu kemijskog oružja od snaga lojalnih Bašaru al-Asadu.

Ciljevi

Neki američki mediji navode da su već određeni - ograničeni - ciljevi za napad. Spominju se dva aerodroma, premda se još ne precizira o kojima je riječ, te šest tvornica i skladišta gdje se proizvodi i nalazi, navodno, Bašarovo kemijsko oružje.

Human Rights Watch tvrdi da je kemijsko oružje u ratu u Siriji upotrijebljeno čak 85 puta, i to su uglavnom učinile snage Bašara al-Asada, ali da na to nije bilo nikakve reakcije. Osim toga, u travnju 2017. godine Amerikanci su zbog uporabe kemijskog oružja s 59 krilatih raketa bombardirali zrakoplovnu bazu sirijske vojske Šajrat. Tada je uništeno oko 20 posto Bašarova zrakoplovstva.

Zbog straha od raketnih udara po Siriji većina svjetskih zrakoplovnih kompanija više ne leti preko Sirije, nego uokolo, a mnoge su regionalne bliskoistočne tvrtke otkazale svoje letove i za Bejrut te Cipar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 18:25