VOĐA KLANA

Jedan od najtraženijih narkobosova svijeta izručen SAD-u: Za njegovu glavu nudili su pet milijuna dolara

Kolumbijski predsjednik Ivan Duque usporedio ga je s ozloglašenim kraljem droge Pablom Escobarom

Otoniel neposredno prije izručenja u SAD

 -AFP

Jedan od najtraženijih narkobosova svijeta i vođa kolumbijskog Zaljevskog klana (Clan del Golfo), Dairo Antonio Usuga, poznat kao Otoniel, izručen je Sjedinjenim Državama gdje je za njim bila raspisana tjeralica zbog optužbi za krijumčarenje droge.

Prošlog je mjeseca kolumbijski Vrhovni sud odobrio njegovo izručenje u SAD, a kolumbijski predsjednik Ivan Duque kazao je prilikom izručenja kako je Otoniel bio jedan od najopasnijih krijumčara svijeta.

image
-AFP
image
-AFP

Usporedio ga je pritom s ozloglašenim kraljem droge Pablom Escobarom.

'Ovo izručenje pokazuje da nitko nije iznad kolumbijske države', poručio je Duque optužujući pritom Otoniela za ubojstvo civila i policajaca.

Prema kolumbijskim vlastima, Zaljevski klan krijumčario je godišnje između 180 i 200 tona kokaina.

Prije uhićenja Otoniel je bio najtraženiji bjegunac u Kolumbiji, a vlasti su nudile 800.000 dolara nagrade za vjerodostojnu informaciju, dok je SAD za njegovu glavu nudio čak pet milijuna dolara.

Zaljevski klan ima široke međunarodne veze i povezan je s krijumčarenjem droge, ali i ljudi, te iznudama i ilegalnim iskopavanjem zlata.

image
-AFP

Vjeruje se kako ima 1800 članova koji su većinom regrutirani iz krajnje desničarskih paramilitarnih skupina. Članovi ove narko-bande dosad su uhićeni u Argentini, Brazilu, Hondurasu, Peruu i Španjolskoj.

Zaljevski klan, čije članove američka vlast opisuje kao teško naoružane i iznimno nasilne, kontrolira mnoge rute za krijumčarenje droge iz Kolumbije u SAD, ali i u daleku Rusiju.

Otoniel je nakon sedmogodišnjeg bijega konačno uhićen lani u listopadu u džungli blizu panamske granice u velikoj akciji koja je uključivala 500 vojnika i 22 helikoptera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:10