ODLAZAK DAVIDA BUCKELA

JEDAN OD NAJUGLEDNIJIH AMERIČKIH ODVJETNIKA ŠOKIRAO SVE Čovjek koji je vodio slučaj prema kojemu je snimljen čuveni film živ se spalio

David Buckel, the marriage project director of Lambda Legal, discusses the ramifications of the New Jersey State Supreme Court's decision to allow same-sex marriages during a news conference in Newark, New Jersey, October 25, 2006. The court decided in a 4-3 majority that same-sex couples must be granted the same rights as married heterosexuals according to the state constitution and gave legislators 180 days to rewrite laws to reflect the new protections. REUTERS/Jeff Zelevansky (UNITED STATES) - GM1DTUKKLIAA
Jeff Zelevansky / REUTERS

David Buckel

 

Poznati njujorški odvjetnik David Buckel (60) u subotu se živ spalio, navodno uz pomoć fosilnih goriva kako bi prosvjedovao protiv ekološkog uništenja, piše The Guardian.

Prolaznici su njegove posmrtne ostatke pronašli u bruklinskom parku Prospect. Policija je rekla da je u 6:30 sati ujutro proglašen mrtvim.

The New York Daily News piše da je Buckel iza sebe ostavio oproštajno pismo koje je pronađeno u kolicima za kupovinu nedaleko od njegova tijela. U pismu navodno stoji da se Buckel nadao da je njegova smrt "časna" te da bi "mogla pomoći drugima".

- Moje samoubojstvo vatrom čin je protesta, napisao je.

The New York Times piše da im je emailom poslana ta oproštajna poruka u kojoj je stajalo sljedeće: - Većina ljudi na planetu diše fosilnim gorivima onečišćeni zrak i mnogi preminu ranije upravo zbog toga. Moja rana smrt zbog fosilnih goriva zrcali što radimo sami sebi, napisao je.

Buckel je bio jedan od najpoznatijih njujorških odvjetnika koji se bavio pravima LGBT zajednice te je bio glavni odvjetnik u slučaju ubojstva transrodnog muškarca Brandona Teene koji je ubijen u Nebraski.

Prema tom slučaju snimljen je film "Dečki ne plaču" s Hillary Swank u glavnoj ulozi koja je za svoj rad na filmu nagrađena Oscarom za najbolju izvedbu ženske glumice u glavnoj ulozi.

 

Buckel je rukovodio projektom bračne jednakosti u nacionalnoj organizaciju za borbu za LGBT prava Lambda Legal. Zahvaljujući njegovoj strategiji pred sud su doneseni slučajevi koji se tiču istospolnih brakova u New Jerseyju i Iowi.

Susan Sommer, bivša odvjetnica u Lambdi Legal, koja sada radi kao pravna savjetnica za kazneno pravo ureda gradonačelnika New Yorka, rekla je za The New York Times da je Buckel bio veliki zagovornik pravde, ali i da je razumio što to znači biti čovjekom.

- Bio je pametan i metodičan odvjetnik. Znao je svoj posao i strateški je pristupao građenju elemenata koji bi ga doveli do pobjede, rekla je Sommer.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo