'PUT SE ISPLATIO'

JEDNA FOTOGRAFIJA NAVIJAČA VATRENIH IZAZVALA BIJES NA DRUGOM KRAJU SVIJETA 'Utapamo se u dugovima, narod gladuje, a vi tulumarite s našim novcem!'

 
Millicent Omanga u krugu i desno u društvu hrvatskih navijača
 Millicent Omanga / FACEBOOK

Vijest da je 20 članova kenijskog parlamenta otputovalo na Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiju naljutilo je građane te države, piše BBC.

Prema planu puta, parlamentarci te afričke države u Rusiji će pogledati četiri utakmice, uključujući i finale između Francuske i Hrvatske. U Rusiji bi ukupno trebali provesti dva tjedna, a put vrijedan više stotina tisuća američkih dolara parlamentarci će platiti novcem poreznih obveznika.

Ministar sporta Kenije Rashid Echesa rekao je pak za BBC da je on odobrio da svega šest parlamentaraca otputuje u Rusiju i to kako bi naučili organizirati događaje poput Svjetskog nogometnog prvenstva.

Kenija se doduše nikada nije kvalificirala na Svjetsko prvenstvo u nogometu, međutim jedna su od najuspješnijih nacija na svijetu kada je u pitanju atletika i predali su molbu da 2023. godine organiziraju Svjetsko prvenstvo u atletici.

Mnogi su Kenijci međutim izrazili sumnju da put ima smisla, a mnogi smatraju da je, dapače, gubitak novca. Prema pisanju BBC-a, u Keniji prosječna osoba živi od 150 američkih dolara na mjesec (952 kune).

"Kenija se utapa u dugovima, a mi svejedno možemo slati "dužnosnike" na Svjetsko prvenstvo. Čak ni Engleska nije poslala nikoga. Neka nas netko spasi", napisao je Odoyo Owidi na Twitteru. "Samo se u Keniji novac poreznih obveznika koristi kako bi 20 članova parlamenta otišlo tulumariti na Svjetsko prvenstvo u Rusiju. Nažalost, ne mogu prisustvovati ni lokalnim nogometnim događajima kako bi prigrlili domaće talent jer su prezauzeti objavom fotografija iz Rusije", dodao je Chogo Erastus.

Sporne fotografije koje Erastus spominje i na temelju kojih je otkriveno da je kenijska delegacija u Rusiji veća nego što to trebala biti na svojem je Facebook profilu objavila senatorica Millicent Omanga.

Na fotografijama se može vidjeti da je Omanga u polufinalnom susretu između Hrvatske i Engleske navijala za Vatrene te da se družila s hrvatskim navijačima. Unatoč tome što nije imala dres, na stadion je došla u crvenoj majici te je prema svemu sudeći zdušno bodrila hrvatsku.

Službenik gornjeg doma kenijskog parlamenta Jeremiah Nyegenye rekao je da se put isplatio. "(Posao parlamentarnih zastupnika) je razumjeti kako se organiziraju takvi događaji", rekao je Nyegenye za kenijske dnevne novine The Star. "Ovo nije godišnji odmor i prejednostavno je na to gledati kao provod."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:43