VELIKA OPASNOST

Jedna od devet Pakistanki će oboljeti od raka dojke. To je zemlja s najvećim postotkom oboljelih u Aziji

Istraživanje koje je provela opća bolnica Rawalpindi pokazuje da 88% žena nije znalo da postoje pretrage i testovi za otkrivanje raka dojke, a

Jedna od devet Pakistanki će oboljeti od raka dojke, što Pakistan čini zemljom s najvećim postotkom te bolesti u Aziji. No, onkolozi i grupe za potporu oboljelima upozoravaju na problem socijalne stigme koji je vezan uz ovu bolest. U konzervativnoj islamskoj zemlji gdje se dojke prvenstveno vežu uz seksualnost, a ne zdravlje, mnogi drže neprihvatljivim da žene odlaze na preglede i da to tome govore, čak i unutar svoje obitelji, a kamoli u javnosti

U posljednje vrijeme neke od žena koje su preživjele bolest, uključujući političarku Fehmidu Mirzu, pokušavaju educirati javnost. „Nemate se čega sramiti. Niti jedna žena ne bi smjela umrijeti zbog zanemarivanja te teme.“, kazala je Mirza u intervjuu za agenciju AP. Iako nacionalne statistike o oboljelima ne postoje, grupe za potporu kažu da u Pakistanu godišnje od raka dojke umire oko 40 000 žena. To je gotovo isti broj kao u SAD-u, primjerice, iako SAD ima 313 a Pakistan 180 milijuna ljudi.

Sa zdravstvenim sustavom koji je u sve većoj krizi i sve većim brojem mladih oboljelih žena te brojke, izgledno je, mogu biti i gore. „To je broj jedan karcinom koji ubija žene.“, kaže Shahzad Aalam, predstavnica Svjetske zdravstvene organizacije u Pakistanu.

Istraživanje koje je provela opća bolnica Rawalpindi pokazuje da 88% žena nije znalo da postoje pretrage i testovi za otkrivanje raka dojke, a gotovo 68% nije razumjelo potencijali značaj napipavanja kvržice u grudima. „Kad ženama dijagnosticirate karcinom dojke one čak o tome ne kažu ni članovima obitelji.“, kaže Omar Aftab, koji vodi udrugu Ružičaste vrpce u Pakistanu. Za vrijeme jednog predavanja na sveučilištu u Islamabadu na kojem se govorilo o karcinomu dojki studentice su tražile da muške kolege napuste dvoranu. „Trebati će nam još jako dugo da budemo u stanju otvoreno govoriti o tome.“, kazala je studentica koja je tražila ostati anonimna, pribojavajući se da se njezinoj obitelji ne bi svidjelo da je javno govorila o tome.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 13:23