ZATOPLILI ODNOSI SAD-a I RUSIJE

JEDNA (POLU)ŠALJIVA REČENICA DONALDA TRUMPA DIGLA UZBUNU U AMERICI Demokrati na nogama: 'To baš i nije smiješno'

 
Vladimir Putin i Donald Trump
 Profimedia, SIPA USA

Američki predsjednik Donald Trump iskazao je spremnost započeti dijalog s Rusijom o strateškoj stabilnosti i razoružanju te poboljšanju trgovinskih odnosa, izjavio je u petak glasnogovornik ruskog predsjednika Dimitrij Peskov komentirajući ishod sastanka koji su tijekom dana u Osaki na marginama summita G20 imali Trump i ruski predsjednik Vladimir Putin.

Kako su prenijeli ruski mediji, na tom je sastanku bilo riječi i o ukrajinskim mornarima koje je Rusija zarobila 2018. godine.

Reuters podsjeća kako je Trump na početku sastanka s Putinom u Japanu zajedljivo "zamolio" ruskog predsjednika da se ne miješa u predstojeće američke predsjedničke izbore 2020., aludirajući na taj način na skandal koji je doveo do otvaranja istrage o kontaktima s Kremljom tijekom njegove kampanje za prvi mandat 2016. godine.

Trump i Putin s novinarima su u Osaki kratko razgovarali uoči sastanka iza zatvorenih vrata, što je bio njihov prvi susret licem u lice nakon proturječnog summita u Helsinkiju prošlog srpnja i nakon što je sredinom travnja objavljeno izvješće posebnog istražitelja Roberta Muellera o ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore.

- Molim vas, nemojte se miješati u izbore - rekao je Trump u šaljivu tonu Putinu u Osaki, a ruski predsjednik kroz smijeh mu je obećao kako će tako i postupiti.

No takav Trumpov nastup odmah je izazvao reakcije u SAD-u.

- Rusija je napala našu demokraciju kroz urotu čiji je cilj bio instalirati Trumpa u Ovalni ured. To nije nešto čemu bi se trebalo smijati - napisao je na Twitteru Hakeem Jeffries, predsjedatelj kluba Demokrata u Zastupničkom domu američkog Kongresa.

Michael McFaul, bivši američki veleposlanik u Rusiji u vrijeme administracije Baracka Obame, rekao je kako je Trumpovo ponašanje tijekom susreta s Putinom bilo "razočaravajuće, iako ne više i šokirajuće".

Bivši ameriički predsjednik Jimmy Carter izjavio je u petak kako bi cjelovita istraga "pokazala da Trump zapravo nije pobijedio na izborima 2016. godine".

- On je dospio do (predsjedničkog) ureda zato što su se Rusi umiješali i to u njegovu korist - rekao je Carter, a citira ga list USA Today.

Američko-ruski odnosi godinama su sve lošiji, osobito nakon ruske aneksije Krima od Ukrajine 2014. te podupiranja sirijskog predsjednika Bašara al Asada u sirijskom ratu. U posljednjem TV intervjuu i sam Putin je rekao kako su odnosi "sve gori i gori".

Američki predsjednik pak želi okrenuti stranicu u odnosima i raditi zajedno s Putinom na pitanjima poput onog o tome kako obuzdati nuklearne ambicije Sjeverne Koreje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:26