NAJBOGATIJI ČOVJEK NA SVIJETU

Jeff Bezos, vlasnik Amazona, donira 2 milijarde dolara za školovanje siromašnih

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 13.09.2018. u 22:31

Amazon CEO Jeff Bezos is seen in attendance at a meeting of technology chiefs in the Trump Organization conference room at Trump Tower in New York, NY, USA on December 14, 2016. Photo Credit: Albin Lohr-Jones/CNP/AdMedia//ADMEDIA_adm_121416_Trump-Transition_CNP_044/Credit:Albin Lohr-Jones/SIPA/1612151816, Image: 308522297, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Sipa Press
Profimedia, TEMP Sipa Press

Jeff Bezos

Jeff Bezos, osnivač Amazona i najbogatiji čovjek na svijetu, najavio je u četvrtak osnivanje zaklade koja će za početak raspolagati s 2 milijarde dolara namijenjenih školovanju siromašnih i smještaju obitelji bez krova.

"Bezos Day One Fund" će financirati postojeće dobrotvorne organizacije koje obiteljima bez doma pomažu u pronalaženju smještaja i financirat će novu mrežu neprofitabilnih jaslica u siromašnim zajednicama, napisao je na Twitteru Bezos čije se bogatstvo procjenjuje na više od 160 milijarda dolara.

Ovu vijest je objavio godinu dana pošto je uputio poziv za prijedloge o tome kako bi mogao iskoristiti svoje bogatstvo.

No, taj je iznos puno manji od filantropskih doprinosa drugih multimilijardera kao što su suosnivač Microsofta Bill Gates - koji je svojoj zakladi darovao milijarde dolara - i vlasnik društvene mreže Facebooka Mark Zuckerberg koji je obećao da će 99 posto dionica svoje grupacije donirati u dobrotvorne svrhe.

Jeff Bezos koji se obogatio nakon osnivanja Amazona, koji je nedavno preskočio granicu od 1.000 dolara burzovne kapitalizacije, osnovao je i agenciju za svemirsko istraživanje Blue Origin i vlasnik je dnevnika The Washington Post.

Godine 2017. dao je 33 milijuna dolara zakladi za dodjelu fakultetskih stipendija takozvanim Dreamersima, migrantima koji su kao djeca s roditeljima ilegalno ušli u Sjedinjene Države.

Financirao je i istraživanje za lijek za rak i Princeton, sveučilište na kojemu je nekad studirao.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo