SEKS-SKANDAL

JEFFREY EPSTEIN UHIĆEN ZBOG TRGOVINE MALOLJETNICAMA Američki milijarder ponovno ima problema sa zakonom

Sumnjiči ga se da je plaćao djevojkama za masažu, a onda ih je on i navodno još neki iz njegova kruga seksualno zlostavljao
Jeffrey Epstein (u sredini)
 Profimedia, Zuma Press - News

Američki milijarder Jeffrey Epstein (66), koji iza sebe ima osuđujuću presudu zbog podvođenja 40 maloljetnica za prostituciju, ponovno se našao u problemima sa zakonom.

Ovaj je put, navodno, njegov prijestup trgovina ljudima, i to maloljetnicima, radi pružanja seksualnih usluga. Sumnjiči ga se da je plaćao maloljetnicama za klasičnu, običnu masažu, a onda ih je, navodno i još neki iz njegova kruga, seksualno zlostavljao u kućama koje posjeduje u New Yorku i Floridi. Potom bi, doznaje se neslužbeno, od svojih maloljetnih žrtava tražio da mu dovedu svoje prijatelje (nije poznat spol), kojima bi također plaćao za usluge. Neke od djevojaka bile su mlađe od 14 godina. Sve se to događalo 2002. i 2005. godine.

Podvođenje

Naravno, ništa od svih tih informacija nije službeno potvrđeno. Priopćeno je samo kako je Epstein uhićen u subotu u zračnoj luci Teterboro u New Jerseyju, gdje je sletio nakon boravka u Parizu. Policija ga je privela i najavljeno je da bi se u ponedjeljak trebao pojaviti na sudu. Glasnogovornici suda objavili su to medijima, no osim toga nisu s njima podijelili više informacija. Ni njegov odvjetnik nije bio rječit, zapravo, glede najnovijih optužbi protiv svog klijenta uopće se nije oglasio. No mediji su zato neslužbeno od zaposlenika suda uspjeli dosta toga saznati, između ostalog i za što ga se ovaj put tereti.

Mnogima je šokantna činjenica kako ni 13 mjeseci koje je Epstein proveo u zatvoru, kao i činjenica da je tad registriran kao seksualni prijestupnik, nije tog milijardera zaustavila, već se nastavio baviti sličnim kaznenim djelima. Naime, 2008. godine činilo se kako se Epsteinu crno piše: suočio se s mogućnošću da zbog podvođenja maloljetnih djevojaka ostatak života provede u zatvoru. Policija je tad 11 mjeseci provodila tajnu istragu o tome što se točno događa iza zatvorenih vrata njegova doma i pronašla niz dokaza o njegovoj krivnji, među kojima su bile i fotografije maloljetnica koje je iskorištavao za seks.

Skrivene kamere

Bile su tu i snimke sa skrivenih kamera u njegovom domu, koje je postavio kako bi mogao snimati seksualne odnose maloljetnica i nekih svojih utjecajnih prijatelja, a koje je kasnije planirao koristiti kako bi ucjenjivao te svoje prijatelje. Sve to bilo je dovoljno za podizanje optužnice i nagađalo se kako bi mogao dobiti doživotnu kaznu, jer je zakon pružao tu mogućnost za počinjenje takvog kaznenog djela. No to se ipak nije dogodilo. Epstein se, naime, dogovorio sa sudom: priznao je krivnju, svojim je žrtvama isplatio novčanu odštetu i složio se s time da uđe u registar seksualnih prijestupnika, gdje je zapisan kao seksualni prijestupnik treće razine, što znači da postoji visok rizik od ponavljanja djela.

Što se tiče zatvora, najprije je osuđen na 18 mjeseci zatvora, što je brzo promijenjeno na 13 mjeseci, koje je proveo u privatnom krilu zatvora. Dozvoljeno mu je da unajmi svoje zaštitare i da svakoga dana odlazi na posao. I to ne bilo kakav, nego onaj u uredu, u centru grada, gdje je radio šest dana tjedno. Nakon odsluženja kazne pušten je na uvjetnu slobodu, koja je trajala godinu dana, a u tom razdoblju su mu dozvoljena brojna putovanja u poslovnom zrakoplovu njegove tvrtke.

Jake veze

U to su vrijeme bila vrlo glasna nagađanja kako su Epsteinu njegovo bogatstvo i dobra poznanstva omogućili da se izvuče s tek kratkim i vrlo ugodnim boravkom u zatvoru. Ovaj bogataš je, naime, nekoć bio prijatelj s vojvodom od Yorka, odnosno, princom Andrewom, potom bivšim predsjednikom SAD-a Billom Clintonom, kao i sadašnjim predsjednikom Donaldom Trumpom. Njegovo se ime spominjalo na suđenju 2008. godine, no Trump je tad optužbe djevojaka da je i sam sudjelovao na orgijama s Epsteinom odbacio. Jednako tako, spominjala su se imena i nekih drugih njegovih moćnih prijatelja.

Zanimljivo je kako je današnji Trumpov ministar rada Alexander Acosta u vrijeme kad je podignuta prva optužnica protiv Epsteina bio državni odvjetnik za Južnu Floridu te je upravo on pristao na sporazum o priznanju krivnje u kojem se vlada složila odobriti imunitet od svih federalnih kaznenih optužbi Epsteinu, zajedno s četiri sudionika i bilo kojeg neimenovanog “potencijalnog sudionika”. Sporazum je zaustavio istragu i zapečatio optužnicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 18:22