KUĆNI TEST

JEFTINA ANALIZA DONIJELA TRAUMU TISUĆAMA LJUDI Dobila DNK test pa se šokirala: 'Sve što sam znala o svom podrijetlu bila je laž'

 
 Profimedia

Linda Ketchum iz Glendalea u američkoj saveznoj državi Kaliforniji imala je samo najbolje namjere, koje u pravilu vode u pakao. Kad ju je prošle godine suprug pitao što bi željela za Božić, ona je onako otprve bubnula - paket za DNK testiranje.

Koji stoji samo 100 dolara, a obećavao je dosad nepoznato iskustvo: otkriti brojne detalje svojeg obiteljskog stabla. Paket sadrži plastičnu epruvetu za pljuvačku koja se vrati poštom laboratoriju. Oko mjesec dana poslije rezultati su na raspolaganju na internetu. U pravilu sadrže kartu svijeta koja pokazuje dijelove iz kojih su preci ispitanika stigli u SAD i koji postotak DNK dolazi iz kojega dijela svijeta. Linda Ketchum u razgovoru za New York Post priznaje da je bila samo znatiželjna.

“Moj je tata bio Nijemac, a mama škotsko-engleskih korijena”, navodi.

“Učinilo mi se kako bi bilo zgodno saznati što više o mojoj etničkoj pripadnosti preko genetskog testa, da otkrijem koji su sve elementi slagalice”, ispričala je. I poslala je uredno svoju pljuvačku tvrtki AncestryDNA te zatim otišla na njihovu stranicu kako bi pregledala rezultate. A glavni je rezultat bio - šok. Nije bilo nikakve genetske povezanosti između nje i njezina oca. Dodatno ju je iznenadio podatak da je dvije trećine osoba s kojima se njezin DNK podudarao imalo hispanoamerička prezimena.

“Ja sam hispanka”

“Isprva nisam vjerovala, ali nakon nekoliko kontrola shvatila sam - dragi Bože, pa to znači da sam Hispanka”, rekla je novinarima. Linda Ketchum priznaje da se osjećala izgubljeno jer je nakon pola stoljeća života shvatila kako je sve što je znala o svom podrijetlu zapravo laž.

“Danima nakon što sam saznala za rezultate po gradu sam gledala u Hispanoamerikance, pitajući se je li on ili ona moj rođak”, priča. I odlučila je ići do kraja u istrazi budući da joj je oboje roditelja mrtvo i nije bilo drugog načina da dozna istinu. Uz pomoć AncestryDNA konačno je otkrila da joj je biološki otac Bill Chavez iz Novog Meksika koji je umro kad joj je bilo 17 godina. Linda Ketchum kaže kako se i nakon te spoznaje nije smirila.

Skrivene tajne

Pitanja je bilo više nego odgovora, a ključno glasi: bi li joj život bio drukčiji da je to saznala ranije? Konačno je pronašla podršku na grupi na Facebooku - DNA NPE (ovo potonje je akronim od “not parent expected” - nije očTo je kao da imate infekciju duboko pod kožom koja se zagnojila, bolna je i sve je gore i goreekivani roditelj).

“Nisam bila svjesna da nas ima toliko puno.”

Po cijeloj državi DNK testovi razotkrivaju najskrivenije obiteljske tajne.

Za Božić prošle godine prodano je 12 milijuna testova, što znači da je svaki dvadeset i peti odrasli Amerikanac želio istražiti svoje genetsko podrijetlo. Catherine St. Clair iz Teksasa je osnovala tu Facebook stranicu prije godinu dana i ona broji oko 2500 članova. I svaki od njih se suočio s neočekivanim saznanjem o svojem podrijetlu. Ona je otkrila da joj osoba koja ju je odgojila nije biološki otac. “Osjećate se potpuno sami i izolirani. To je kao da imate infekciju duboko pod kožom koja se zagnojila, bolna je i sve je gore i gore. Tek nakon što se izloži zraku, može početi zacjeljivati”, opisala je tegobe kroz koje je prošla.

Francuska je zabranila kućne DNK testove, i to još 1994. godine donijevši lois de bioéthique (zakon o bioetici). Prema njemu se DNK test zakonski smije provesti samo ako postoji liječničko odobrenje ili sudski nalog. Kazna za prekršitelje iznosi 3750 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 15:30