ZAPADNI MEDIJI

‘Jeste li vidjeli što je Putin radio na sastanku s liderom Kine? Tako se ne ponaša zdrav čovjek!‘

Svjetski su mediji više puta napisali da se zdravlje ruskog predsjednika vidno pogoršalo u zadnjih godinu i više dana

Vladimir Putin

 Sergei KARPUKHIN/SPUTNIK/AFP

Ruski predsjednik Vladimir Putin djelovao je krhko dok je tijekom sastanka u Moskvi hvalio svoga "dragog prijatelja", predsjednik NR Kine Xi Jinpinga.

Daily Mail piše da se Putin tresao i da je čvrsto stiskao svoju stolicu. Ruski je autokrat rekao da je spreman razgovarati i kineskom planu za okončanje rata u Ukrajini. Zapad i Kijev sumnjaju u istinitost te tvrdnje te pokušavaju doznati pravi razlog Xijeva pomirljivog istupa.

- Oduvijek smo bili otvoreni za pregovore - rekao je Putin Xiju, koji je u Moskvu došao nekoliko dana nakon što je Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao uhidbeni nalog za ruskog predsjednika. ICC je nalog za uhićenje Putin izdao za zločin u kojemu je njegova odgovornost neizravna. Budući da ICC nije nadležan za pitanje njegove agresije na Ukrajinu, tereti ga se za ratni zločin prisilne deportacije djece.

- Svakako ćemo razgovarati o svim tim pitanjima, pa tako i vašim inicijativama koje poštujemo - rekao je ruski predsjednike Xiju.

Kina nije rekla kako bi točno okončala rat u Ukrajini već je samo objavila "mirovni plan" koji sadržava 12 točaka. Peking je tako predložio da Zapad ukloni sankcije koje je nametnuo Moskvi, da se pristupi mirovnim pregovorima koji bi rezultirali time da Ukrajina dio svoga teritorija ustupi Rusiji, da Sjevernoatlantski savez svoje snage udalji od svoje istočne granice te da se krene u obnovu Ukrajinu u kojoj će, pretpostavlja se, jednu od glavnih uloga imati kineske građevinske tvrtke.

Unatoč tome što traži da rat u Ukrajini prestane, Peking je više puta ponovio Putinove teze o NATO-ovoj ekspanzionističkoj politici. Xi se tijekom sastanka u Moskvi otvoreno dodvoravao Putinu te u jednom trenutku ustvrdio da je "uvjeren" da ruski predsjednik uživa potporu svoga naroda te da će se to vidjeti na predsjedničkim izborima koji bi se trebali održati iduće godine.

Međutim, Putin je tijekom sastanka s kineskim kolegom čvrsto držao svoju stolicu ne bi li prikrio činjenicu da su mu se ruke tresle.

image

Xi Jinping i Vladimir Putin

Sergei KARPUKHIN/SPUTNIK/AFP

Već se dosta dugo nagađa da ruski predsjednik boluje ili od raka ili od Parkinsonove bolesti. Uz to, navodi se da je tijekom razgovora sa Xijem lijevom nogom nervozno tapkao po podu. Svjetski su mediji više puta napisali da se Putinovo zdravlje vidno pogoršalo u zadnjih godinu i više dana te da se često drži za stolove i stolice, cupka te da mu se ruke znaju tresti.

Kada je u srpnju povodom obilježavanja Dana Ruske ratne mornarice posjetio muzej u Sankt-Peterburgu, Putin je lijevom rukom udarao komarce koji su napadali desnu stranu njegova lica, što je mnoge navelo da pomisle da tada nije mogao koristiti svoju desnu ruku. Povrh toga, ruski se predsjednik već neko vrijeme ne može riješiti kašlja, a i nesigurnog je koraka.

Kanali na komunikacijskoj platformi Telegram i ukrajinski obavještajci tvrde da ruski predsjednik boluje od neke teške bolesti.

image

Xi Jinping i Vladimir Putin

POOL VIA VGTRK/AFP

Xijev je posjet nakratko politički oživio Putina. Nakon što je naredio invaziju na Ukrajinu, Rusija i njezin predsjednik postali su globalni parije kojima stranu drže Sjeverna Koreja, Bjelorusija, Iran, Kina i druge zemlje koja više ili manje aktivno rade na potkopavanju vrijednosti koje Zapad promovira.

Dolazak kineskog predsjednika u Rusiju Zapadu je trebao poslati poruku da nije uspio do kraja izolirati Moskvu. Čak štoviše, sastanak Xija i Putina prilika je da prodube svoje "bezgranično" prijateljstvo u koje su stupili netom prije početka rata u Ukrajini.

Energenata gladna Kina od Rusije nabavlja naftu i plin, a njih se dvoje zajedno već dugi niz godina žele smanjiti utjecaj Sjedinjenih Američkih Država na globalnu politiku. Moskva i Peking, dvije od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, često zajedno izvode vojne vježbe.

- Naša je strateška suradnja sveobuhvatna. To garantira da ćemo imati bliske odnose - rekao je Xi Jinping na sastanku s Putinom u Moskvi.

- Imamo dosta zajedničkih zadataka i ciljeva - rekao je Putin Xiju te dodao da je "simbolično" to što je kineski predsjednik za prvo inozemno putovanje u novom mandatu na čelu Komunističke partije i Kine odabrao baš Rusiju.

Stručnjaci kažu da će Putin Xijev dolazak pokušati prikazati kao dokaz da Rusija nije izolirana.

image

Xi Jinping i Vladimir Putin

Sergei KARPUKHIN/SPUTNIK/AFP

- Osim toga, Xijev je posjet veliki šamar ICC-u te pravdi kao takvoj. Kina je otkrila svoje karte i rekla čije vrijednosti dijeli. Ona stoji rame uz rame s Putinovim autoritarnim i agresivnim režimom. Ukrajina više ne može računati na kinesku pomoć. Kada se radi o ratu u Ukrajini, Kina više nije neutralna strana - rekao je Alan Mendoza, izvršni direktor trusta mozgova Društvo Henryja Jacksona.

Xi bi u Moskvi trebao boraviti do srijede.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će dva predsjednik na večeri razgovarati o pitanjima koja se tiču Ukrajine te da će ruski predsjednik kineskom objasniti Moskvino stajalište po tom pitanju invazije. Peskov je rekao da će o drugim pitanjima razgovarati u utorak.

SAD i njegovi saveznici s velikom skepsom gledaju na tobožnje pokušaje Kine da okonča rat u Ukrajini. Amerika i NATO nedavno su Kinu optužili da razmišlja o slanju oružja Rusiji. Peking je te optužbe odbacio.

Sergij Solodki, prvi zamjenik direktora kijevskog trusta mozgova Novi europski centar, rekao je da Ukrajina od Xijeva dolaska u Moskvu ne očekuje ništa osim da se situacija ne pogorša. Ta je tema toliko osjetljiva da ukrajinski dužnosnici o njoj uopće ne žele ni raspravljati.

- Ukrajina će budnom oko pratiti događanja u Moskvi - rekao je jedan anonimni ukrajinski dužnosnik. - Za nas je najvažnije da Kina ne odustane od svoje politike podrške teritorijalnog integriteta drugih zemalja, dodao je ukrajinski dužnosnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:01