REPORT GOJKA DRLJAČE

Izrael bilježi značajne stope rasta novih slučajeva, cjepiva zaražene ipak štite od teške bolesti

Veliki skok na grafikonu ne znači dramatični ukupni porast broja slučajeva, nego samo ukazuje na promjenu u brzini rasta
 Jack Guez/AFP

Iako je u Izraelu pandemija i dalje pod kontrolom zbog izrazito visokog udjela cijepljenih u ukupnoj populaciji, ipak bilježe značajne stope rasta novih slučajeva, a zanimljivo je da je otprilike polovina zaraženih cijepljenja Pfizerovim cjepivom.

Praktično svi Izraelci cijepljeni su tim cjepivom. Iako stručnjaci upozoravaju kako je bitno da cjepiva štite od teških ishoda zaraze, te stoga veliki udio zaraženih među cijepljenima nije neočekivani ishod koji bi oborio nalaze iz kliničkih istraživanja, izraelske vlasti ipak su iznova naložile nošenje maski u zatvorenim prostorima.

Zanimljivo je kako stručnjaci tvrde da je cjepivo Pfizera podjednako učinkovito kad je u pitanju tzv. delta (indijski) soj virusa, ali se donose epidemiološke odluke kao da nije podjednako učinkovito.

U Izraelu zdravstvene vlasti procjenjuju kako je među novim slučajevima čak 90 posto uzrokovano delta varijantom, za koju se pretpostavlja da je nešto zaraznija nego britanski soj, koji se pak pokazao 50 posto zarazniji nego wuhanski.

Ispod je grafikon koji pokazuje tjedne postotke promjene u rastu/padu broja slučajeva. Veliki skok na grafikonu ne znači dramatični ukupni porast broja slučajeva, nego samo ukazuje na promjenu u brzini rasta slučajeva. Pola tog rasta nose slučajevi među cijepljenima.

image
Our World In Data/Johns Hopkins University

Nadalje, zanimljivo je da nakon širenja zaraze podjednako među cijepljenima i onima koji nisu cijepljeni izraelske vlasti pokreću kampanju cijepljenja među tinejdžerima starima 12 do 15 godina kako bi spriječili širenje zaraze u školama.

Nejasno je zašto forsirati cijepljenje djece i mladih, ako se pokazuje da je pola novozaraženih među cijepljenima.

Treba voditi računa kako još uvijek ne možemo znati imaju li pojedina cjepiva neželjene dugoročne učinke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 15:52