KLIMATSKE PROMJENE

'JESU LI TO KOMADI LEDA?' Brod pun turista u ruskom arktičkom rezervatu svjedočio dosad neviđenom prizoru ZNANSTVENICI 'Ovo je predskazanje'

 
Ilustracija
 Profimedia, Sputnik

Brod pun turista na krajnjem istoku ruskog dijela Arktika svjedočio je prije par mjeseci vrlo neobičnom prizoru - oko 200 polarnih medvjeda koji se penju uz rub brda u prirodnom rezervatu Wrangel Island, piše AFP.

- Bila je to potpuno jedinstvena situacija. Svi smo bili u šoku, da budem iskren - rekao je direktor rezervata Aleksandr Gruzdev koji je dodao da su turisti isprva mislili da su medvjedi zapravo komadi leda.

Medvjedi su na to mjesto došli kako bi se osladili komadom mesa s trupla nasukanog grenlandskog glatkog kita, a poslije su se odmarali u neposrednoj blizini. Među masom medvjeda bilo je i mnogo "medvjeđih obitelji ", uključujući dvije medvjedice koje su svaka imale po četiri mladunca u pratnji, što je prava rijetkost.

Jedan od razloga za tako neobičan skup su i klimatske promjene, kažu znanstvenici. Naime, kako se područje leda, inače omiljeni dom polarnim medvjedima, sve više smanjuje, medvjedi sve više vremena tijekom godine provode na čvrstom tlu. I dok je to sjajan prizor za turiste, za medvjede je veliki problem budući da im se dramatično povećava konkurencija za hranu na manjem prostoru od onog na koji su navikli.

A tu je i rizik za stanovnike rijetkih naselja u koja bi ove velike životinje lako mogle zalutati u potrazi za hranom.

Polar bears (Ursus maritimus) eating a dead whale. Photographed in Svalbard, Norway., Image: 147021911, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Sciencephoto RM
Profimedia, Sciencephoto RM
Ilustracija

Otok Wrangel se nalazi na sjeveroistoku Rusije, u Čukotskoj oblasti. Tamo polarni medvjedi obično obitavaju od sredine kolovoza pa sve do početka studenog kada napuštaju čvrsto tlo u potrazi za svojom omiljenom hranom - tuljanima. To mjesto im također služi i za donošenje mladunaca na svijet, što pokazuje i vrlo visok natalitet među lokalnim medvjedicama.

- Za njih je truplo kita pravi dar, budući da odrasli kit sadrži više tona mesa kojim se medvjedi mogu hraniti mjesecima - kaže Gruzdev.

- Istraživanja su pokazala da polarni medvjedi danas provode mjesec dana više na otoku Wrangler nego je to bio slučaj prije dvadeset godina. Razlog tome je što se led sve brže topi te su razdoblja bez leda sve duža - kaže američki znanstvenik Eric Regehr sa Sveučilišta Washington. Regehr inače godinama surađuje na istraživanju o medvjedima s otoka Wrangel zajedno s ruskim znanstvenicima.

On smatra da je topljenje leda među glavnim razlozima za sve veći broj medvjeda na otoku Wrangler. Tako ih je ove jeseni izbrojano čak 589, znatno više nego proteklih godina kada ih je bilo između 200 i 300.

***EXCLUSIVE***

KATOVIK, AK - UNDATED: A family of polar bears feasting on a whale carcass in Katovik, Alaska.

IF YOU go down on the ice today you're sure to get a surprise - a rare glimpse of 20 polar bears gorging on a midnight feast. These rare photographs show males, females and cubs all dining out on the remains of a whale carcass. Usually Polar bears are solitary and would never tolerate being so close to each other. But with food in plentiful supply and bellies dragging on the floor, they seem too lethargic to fight. The photographs were images were taken at Eskimo Village Kaktovik on the edge of Arctic Ocean in Alaska., Image: 179561562, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Barcroft Media
Profimedia, Barcroft Media
Polarni medvjedi hrane se truplom kita

Međunarodna unija za zaštitu prirode procjenjuje da na cijelom Arktiku živi oko 26.000 polarnih medvjeda - no, taj bi broj mogao znatno pasti zbog nestanka leda, koji je ključan za njihov lov na tuljane.

- Ništa ne može zamijeniti tuljane - kaže Regehr koji je dodao da se populacija medvjeda u Čukotskom moru, kojeg dijele Rusija i SAD, zasad dobro drži.

- Pitanje je u kojem trenutku će populacija tih medvjeda iskusiti negativne efekte jer na kopnu provode gotovo dva mjeseca više nego prije. Zasad još ne znamo, ali u budućnosti se krije neki prag. To su snalažljive i vrlo prilagodljive životinje koje će vjerojatno naći neki izvor hrane, ali se ovaj broj medvjeda na arktičkom kopnu ne može održati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 22:56